Studentski dom Karaburma
Alo!/Masanori Jošida
Studentski dom Karaburma

Alo!/Masanori Jošida

Studentski dom Karaburma, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Ekipa našeg lista juče je bila u studentskom domu koji je, pomalo bez razloga, proglašen žarištem korone u Beogradu, iako je zaražen mali broj studenata, i to bez simptoma. Od nekoliko radnika doma, kao i studenata, čuli smo da su netačne informacije da je koronu doneo student iz Crne Gore, kako su neki mediji pustili.

 - U pitanju je devojka iz Niša. Ona je zarazila mladića koji je sedeo s njom i oni su odmah prebačeni u KOVID bolnicu. Utvrđeno je i da su imali kontakte sa još šestoro studenata, koji su izolovani, ovi sa još nekima, potom su i njih sve prebacili, ali ne znam gde. U dom su došli ljudi u skafanderima, sve je kompletno dezinfikovano, posle čega smo se vratili na posao, a studenti u svoje sobe - rekla nam je jedna od čistačica, moleći da joj ne pominjemo ime.

- Unutar doma nosimo maske, na ulazima su postavljene dezinfekcione barijere i raspoređena su sredstva za dezinfekciju - rekla je jedna od studentkinja koja živi u ovom domu, ističući takođe da je čula da je nulti pacijent devojka iz Niša, koju, kaže, zna iz viđenja.

Prema rečima direktora Ustanove studentski centar Beograd Gorana Minića, studenti koji su bili u kontaktu sa zaraženima su izolovani u posebnim smeštajnim jedinicama ustanove.

- Oni imaju zasebna kupatila, hrana im se doprema do soba i ne postoji mogućnost dolaženja u kontakt sa ostalim stanarima.

Uz studentski dom, juče je u centru pažnje bila i Osnovna škola "Vladimir Rolović" na Petlovom brdu, gde je jedan od učenika koji su dolazili na pripremnu nastavu zaražen koronom. On nema izraženije simptome, ali će biti testirani svi koji su s njim bili u dodiru.

Odlukom kriznog štaba od juče su inače dozvoljene posete domovima za stare, uz striktno poštovanje zaštitnih mera.