Nebo
Twitter/Print Screen/@bokiperic
Nebo

Twitter/Print Screen/@bokiperic

Nebo, Foto: Twitter/Print Screen/@bokiperic

Neobična atmosferska pojava juče i u nedelju po podne zadivila je stanovnike glavnog grada. Umesto zalazećeg sunca i crvenih zraka na koje smo navikli, ovoga puta nebom se raširila žuta boja, što je izazvalo mnogobrojne komentare na društvenim mrežama potkrepljene fotografijama.

Gotovo nestvaran prizor prouzrokovao je istovremeno i oduševljenje i strah. Na internet-portalima koji su preneli fotografije mogli su se videti različiti komentari: od teorija zavere preko objašnjenja da su uzrok klimatske promene, pa do „svaljivanja krivice“ na avione koji su zaprašivali komarce.

- Ljudi bi trebalo češće da gledaju u nebo. Meni je to posao pa nisam toliko iznenađen pojavom. Ovo nije neuobičajeno, svakodnevno se nebeskim svodom prelivaju različiti spektri, posebno predveče, neposredno pre zalaska sunca - započinje meteorolog Branko Sparavalo.

- Građani nemaju čega da se boje, ovo je potpuno bezopasan i sasvim prirodan fenomen do kog dolazi usled prelamanja sunčevih zraka pod određenim uglom.

Pročitajte još:

 

Sparavalo kaže da se nebom razlivaju različite boje kada dođe trenutak za zalazak. Tada je sunce nisko nad horizontom, a oštar ugao pod kojim se zraci prelamaju uzrokuju crvenu, narandžastu, pa i žutu boju od pre dva dana.

- Oblak koji je doneo pljuskove u nekim delovima grada u nedelju po podne glavni je „krivac“ za nebesko žutilo. Naime, sunce je obasjavalo donju bazu oblaka zbog čega je došlo do promene njegove boje, koja je inače tamno siva - objasnio je Sparavalo.

Nenad Cvetićanin

Facebook

 

Jedan od uzroka nesvakidašnjih promena nebeskih boja može biti i pesak iz severne Afrike koji ponekad dolazi sa oblacima.

- Letnje kiše pune su prašine i to se najbolje vidi po automobilima nakon što se osuše. Ipak, u slučaju od pre dva dana to nije uzrok - naglasio je Sparavalo.

kiša, grad

Tanjug

 

Komentari (1)

Pera Detlic

22.06.2019 09:31

Gresni ste beogradjani prema svom narodu i drzavi ovo je samo pocetak bice i gorih satvari.