Dobrovoljci
Youtube printscreen
Dobrovoljci

Youtube printscreen

Dobrovoljci, Foto: Youtube printscreen

Prvi poginuli je Vojislav Milić, dobrovoljac garde Dušana silnog (kasnije Belih orlova), iz okoline Valjeva. Njega su dobrovoljci SRS zatekli mrtvog bez oružja. Tada se 16 dobrovoljaca SRS, tzv. "šešeljevaca" dohvatilo oružja i (uz pomoć meštana od kojih su neki imali oružje) pobedilo više od stotinu hrvatskih policajaca. Lider SRS Vojislav Šešelj kasnije je u Hagu izjavio da je ponosan na njih i da su junaci.

Oko tri sata popodne stiglo je sedam oklopnih transportera 12. brigade Jugoslovenske narodne armije (u tom trenutku jedine regularne vojne sile na prostoru SFRJ) iz Osijeka, s ciljem da zaštite napadnute srpske meštane Borova Sela. Naoružani Srbi su bez otpora propustili transportere JNA, koja je napravila tampon zonu između naoružanih srpskih civila i hrvatskih policajaca. Dolaskom JNA obustavljena je vatra i nastupili su pregovori u kojima je pripadnicima MUP-a Republike Hrvatske dozvoljeno da u transporterima JNA iz Borova sela iznesu tela dvanaest poginulih kolega, ali im nije dozvoljeno da sprovedu istragu u selu.

Tako je JNA uspela da spasi daleko brojnije hrvatske policajce od 16 "šešeljevaca" koji su tog 2. maja 1991. godine odbranili srpske civile u Borovu Selu.