Stojan Subotić
Privatna arhiva
Stojan Subotić

Privatna arhiva

Stojan Subotić, Foto: Privatna arhiva

„Dok sam spavao u bolničkoj postelji, u logor Jastrebarsko upali su partizani i odveli svu decu sa sobom. Sve osim mene. Ostao sam sam u logoru.“

Ovim rečima nastavlja svedočenje za „Alo!“ Stojan Subotić, nekada dete logoraš u Jastrebarskom, u kojem se, čuvan kao budući ustaški janičar, razboleo i završio u logorskoj bolnici. Čim se povratio iz bunila, shvatio je da nema graje u dvorištu, prozori i vrata su bili polomljeni, a logorske barake u kojima je nekad boravio su se dimile.

Onako mali, bolestan i prepušten sam sebi, nije imao mnogo izbora, već je ostao da leži i ćuti. Posle izvesnog vremena, odnekud se pojavila medicinska sestara. „Šta? Zar si ti još tu?“, upitala ga je iznenađeno, uzela za ruku i odvela u crkvu na ćošku zgrade ispred logora.

- U međuvremenu su doveli još dvoje dece. Sestra je uvela oficira koji nas je ispitivao odakle su se pojavili partizani. „Ja ne znam, nisam odavde.“, izlanuh. „Ti da ćutiš!“, naredio mi je, i ja sam sagnuo glavu. To je upravo trenutak kada je nastala fotografija koju vam pokazujem. Ja sam ovaj u haljini. Bio sam maltene go i sestre su mi dale ovu braon haljinu sa polumesecima žute boje.

Kada je ispitivanje završeno, Stojan je počeo užasno da kašlje. Sestra, za koju je danas ubeđen da je bila Diana Budisavljević, kako sam priča, krvnički ga je inhalirala nad vrelim loncem vode, zahvaljujući čemu je prodisao i izlečio se od kašlja. Dianu je, veruje, video još jednom.

Stojan Subotić u crkvi logora, ispituje ga ustaški časnik

Privatna arhiva

Stojan Subotić u crkvi logora, ispituje ga ustaški časnik , Foto: Privatna arhiva

- U tih nekoliko dana mislim da me je lično Diana odnela na kupanje. To je bio jedini put da sam se setio majke. Inače sam odavno napustio sva razmišljanja. Dete živo kao drvo. Niti sam sa kime pričao, niti sam išta mislio.

U selu ubijeno 193 dece

Iz Stojanove kuće su se nekim čudom svi vratili živi iz logora. To je neverovatna retkost, pogotovo što je samo u njegovom selu ubijeno 193 dece. Stojanov otac je imao osmore braće i sestara kojima su stradala skoro sva deca. Od stradale dečice seća se Ilije (12), Gojka (7) i Petra (5), i devojčica Stane (9), Grozde (2) i Vide (9). Ubili su mu i dedu na Sajmištu u Beogradu, a babu negde u Jablancu. Iz šire familije stradalo je oko desetak porodica Subotića, koje su bile pune dece.

Tagovi