aplauz
Shutterstock
aplauz

Shutterstock

aplauz, Foto: Shutterstock

Jelena Vladić, Danica Pavlović i Ana Tomas Petrović su proglašene za dobitnice nacionalnih stipendija u okviru prestižnog međunarodnog programa L''Oréal-UNESCO "Za žene u nauci“.

Ove tri mlade naučnice nagrađene su za izuzetan naučno-istraživački rad u oblastima farmaceutskog inženjerstva, biofizike i medicine.

Njima će biti isplaćene stipendije u vrednosti od po pet hiljada evra koje su namenjene daljoj realizaciji naučnih istraživanja koja će biti sprovedena u Srbiji.

Cilj međunarodnog programa "Za žene u nauci“ je da širom sveta, a tako i u Srbiji, podrži izvanredne žene istraživače koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva.

U Srbiji se u okviru ove inicijative već deset godina, u partnerstvu Komisije Srbije za saradnju sa Uneskom, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije L''Oréal Balkan, nagrađuju najbolje mlade naučnice.

Nacionalne stipendije "Za žene u nauci“ predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.

Međunarodni program „Za žene u nauci“ pokrenut je 1998. godine u partnerstvu L´Oréal-a i UNESCO-a, sa ciljem da nagradi i istakne žene istraživače čija su izuzetna dostignuća doprinela naučnom napretku u celom svetu.