Miloš Obrenović
Promo
Miloš Obrenović

Promo

Miloš Obrenović, Foto: Promo

Ovaj grm će vreme da osuši

I kameni stub će da poruši

Al Srbija večito stajaće

I Miloša ime spominjaće!

Na Cveti 23. aprila 1815. godine u Takovu kraj Gornjeg Milanovca počeo je Drugi srpski ustanak. Njega je podigao knez Miloš Obrenović, kome su uvodni stihovi posvećeni.

Pročitajte još:

Oni su uklesani u spomenik knezu, koje je osmislio knjižvnik Ljubomir Nenadović, sin prote Matije i unuk posečenog kneza Alekse. Spomenik se nalazi pod čuvenim Takovskim grmom, čiji se ostaci danas čuvaju u Muzeju u Takovu, koji je i dobio ime po slavnom periodu srpske istorije, kao i u crkvi svete Trojice u Gornjem Milanovcu.

Đorđe Petrović Karađorđe

Alo!

Đorđe Petrović Karađorđe, Foto: Alo!

Drugi srpski ustanak deo je revolucije protiv Osmanskog carstva, kojim se konačno izdejstvovala autonomija. Nakon krvavog ugušenja Prvog srpskog ustanka 1813. godine, turski teror, kako beleže knjige, ojačao je volju hajduka koji su održavali ratno stanje u zemlji. Potom je izbila Hadži-Prodanova buna 1814, pa je borba "prsa u prsa" nastavljena Miloševim prihvatanjem pozicije vođe ustanka.

Potom se bila bitka kod Paleža, oslobođeni su Čačak i Valjevo, uspostavljena je veza sa Austrijom, odakle su se vratili ugledni ustanici, ali su oružane borbe okončane za oko četiri meseca, čime se ustanak navodno završio, oktobra iste 1815. godine.

Ono na šta Turci nisu računali bio je početak diplomatske borbe kojim se postepeno društveno-ekonomski i politički razvijalo srpsko društvo i to uz pomoć Rusije.

Posle pobede Rusa nad Turcima i Jedrenskog mira iz 1828. godine doneti su i htaišerifi kojima je rešeno srpsko pitanje - 1830, potom i 1833. potvrđena je samouprava Kneževine Srbije.

Stihovi koji su takođe ostali u narodnom predanju kao simbol okončanja "petovekovnog ropstva", mada istorijski podaci sugerišu da je podčinjenost uistinu trajala vek i po kraće, upravo zajvaljujući borbama srpskog stanovništva, koje se nakratko oslobađalo do konačnog urušenja turskog svevlašća, jesu oni koji se uzimaju za kneževu zakletvu: "Eto mene, eto vas, rat Turcima!"