Za vakcinaciju najviše zainteresovani stariji građani
Shutterstock
Za vakcinaciju najviše zainteresovani stariji građani

Shutterstock

Za vakcinaciju najviše zainteresovani stariji građani, Foto: Shutterstock

Država je ove godine obezbedila više od 500.000 doza, oko 200.000 od Instituta „Torlak“, i oko 344.000 doza od stranih dobavljača.

Da li ćete se vakcinisati protiv sezonskog gripa?

 

U Dom zdravlja Vračar stiglo je 3.000 doza vakcina. Prvog dana na Vračaru vakcinisano je 132 sugrađana, a juče čak 171 osoba samo u prvoj smeni. U DZ Vračar još veći priliv pacijenata očekuju od naredne nedelje.

Dr Miroslav Dmitrović, direktor DZ

Nenad Vujanović

Dr Miroslav Dmitrović, direktor DZ "Vračar", Foto: Nenad Vujanović

 - Iako se tokom prvog dana činilo da neće biti toliko zainteresovanih, već drugog dana smo videli da je interesovanje mnogo veće nego prethodnih godina. Pretpostavljamo da će još više ljudi krenuti da dolazi od ponedeljka. Uvek su treći i četvrti dan od početka imunizacije udarni - kaže za „Alo!“ dr Miroslav Dmitrović, direktor DZ Vračar.

Dmitrović kaže da u prvim danima najčešće dolaze hronični bolesnici i stariji sugrađani, što je i sada slučaj,

- Među onima koji se vakcinišu protiv gripa budu i oni kojima je iz nekog drugog razloga hitno da vakcinu prime što pre, zbog nekog specifičnog zdravstvenog stanja ili problema - objašnjava direktor DZ Vračar.

Medicinska sestra Tamara Gligorijević

Nenad Vujanović

Medicinska sestra Tamara Gligorijević, Foto: Nenad Vujanović

 Medicinska sestra Tamara Gligorijević kaže za „Alo!“ da su gotovo svi koji su prvog dana došli na vakcinaciju oni koji se inače redovno vakcinišu protiv gripa. 

Milorad Ranković

Nenad Vujanović

Milorad Ranković, Foto: Nenad Vujanović

 Među onima koji su došli prvog dana bio je i Milorad Ranković. Za zdravlje mu, kaže, nije bilo teško da porani.

Vakcinacija i kod kuće

Kako za „Alo!“ ističu iz DZ Vračar, za sve one pacijente koji treba da prime vakcinu, a zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da dođu u zdravstvenu ustanovu, svoju dozu dobiće na kućnoj adresi.

- Oni koji imaju na primer slomljenu nogu, ne ustaju iz kreveta, ili iz bilo kog drugog razloga ispunjavaju uslove za kućno lečenje, svoju vakcinu mogu da prime u svom domu. Služba kućnog lečenja već dugo postoji, tako da će oni ovog puta odraditi i vakcinaciju - rekao je dr Miroslav Dmitrović, direktor DZ Vračar.

- Došao sam da se zaštitim. Nisam se ranije vakcinisao protiv gripa, ali sada je dosta toga drugačije, em sam stariji, em je korona. Vodim računa o zdravlju, pazim se. Sada sam primio ovu, a kada bude protiv korone, primiću i tu vakcinu, što da ne - rekao nam je Milorad.

Cepivo koje se koristi je četvorovalentna vakcina koja štiti od četiri soja virusa gripa. Prema iskustvima lekara i pacijenata, oni koji je prime uglavnom su mirni do naredne jeseni. Stručnjaci u Srbiji preporučuju da se ove godine vakcinacija ne preskače, kako bi se u što većoj meri sprečilo ukrštanje virusa gripa i korone.

Procedura jednostavna

Kako bi sebi obezbedili mesto u redu za vakcinu, građani prvo treba da zakažu pregled kod svog izabranog lekara, pojašnjava za „Alo!“ dr Miroslav Dmitrović.

- Tek kada njihov izabrani lekar utvrdi da su zdravi i da nemaju neke akutne bolesti, pacijenti dobijaju uput da prime vakcinu. S tim uputom dolaze na odeljenje opšte prakse, gde se nalazi posebna soba za vakcinaciju i tu se sve završava - kaže Dmitrović.

ANKETA

Svetlana Đokić

Svetlana Đokić

Masanori Jošida

Svetlana Đokić, Foto: Masanori Jošida

 - Hronični sam bolesnik i već godinama se vakcinišem. Čak i kada su bile one protiv svinjskog gripa. Kada jedne godine nisam primila, jedva sam preživela. Uglavnom, čekam kraj oktobra, jer verujem da će tako dejstvo da mi potraje do marta, tako da još nisam zakazala, ali definitivno ću ići. Pobornik sam vakcina i to mi je najbolja zaštita. 

Božidar Ajduković

Božidar Ajduković

Masanori Jošida

Božidar Ajduković, Foto: Masanori Jošida

 - Ja se do sada nisam vakcinisao, ali ove godine hoću. Kako zbog korone, tako i zbog godina i opšteg stanja. Ne slušam priče koje se okolo šire, već razmišljam šta meni deluje pametnije. 

Tatjana Ratković

Tatjana Ratković

Masanori Jošida

Tatjana Ratković, Foto: Masanori Jošida

 - Ne pada mi na pamet da se vakcinišem ni protiv gripa, ni protiv korone, ni protiv bilo koje od tih izmišljenih bolesti. Imunitet štitim zdravim životom, jedina vakcina koja je meni potrebna je jedna finansijska injekcija. 

Jovica Marinković

Jovica Marinković

Masanori Jošida

Jovica Marinković, Foto: Masanori Jošida

 - Iako mi rođaci kažu da ne treba da se vakcinišem, ja ipak hoću. Što je sigurno - sigurno je. Ove godine je i besplatno, niko ne treba ni da se zapita, kada je zdravlje u pitanju, ne treba niko da razmišlja da li to da uradi. 

Pročitajte još: