Stefan Unić
Privatna arhiva
Stefan Unić

Privatna arhiva

Stefan Unić, Foto: Privatna arhiva

Stefan Unić je rođen 21. januara 1998. u Kruševcu. Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“ je završio u Stopanji, a srednju Tehničku, smer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje u Trsteniku. Sada je student druge godine Visoke tehničke mašinske škole u Trsteniku, smer proizvodno mašinstvo.

Od osnovne škole učesnik sam raznih opštinskih i regionalnih takmičenja iz hemije, iz srpskog jezika i književnosti, uspešno sam recitovao i glumio. U Kruševcu sam osvojio drugo mesto na regionalnom takmičenju za najbolju biznis ideju na konkursu Biznis inkubator centra, koji je podržao kabinet Ministra za inovacije i tehnološki razvoj Srbije gospodin Nenad Popović.

Moja ideja personalizovani orgonit je ekološki uređaj koji ublažava elektromagnetno zračenje, koristi se za brži i bolji rast biljaka, dobro je sredstvo protiv suše i smatra se da ima odličan uticaj u zaštiti od kemtrejlsova. Oni imaju široki dijapazon primene, a nažalost nisu dovoljno poznati u javnosti. Orgoniti su uređaji koji se postavljaju kod izvora zračenja (ruter, kompjuter, televizor...). Oni rade tako što ublažavaju zračenje tih tehničkih uređaja - kaže Stefan i dalje objašnjava:

- Sve je počelo od dr Vilhelma Rajha koji je uspeo da detektuje i izmeri postojanje eterične energije koju je nazvao orgonskom energijom - orgoniti. Naučnici sa Univerziteta Marburg (Nemačka) su 1986. naučno dokazali postojanje orgonskih akumulatora, dok je dr Nikolaj Kojzirev naučno dokazao da ta energija koja se nalazi svuda oko nas zaista i postoji. U sastav orgonita ulazi više različitih materijala (gvožđe, bakar, mesing i dr.), kristali(špic gorskog kristala, hematit, tigrovo oko, pirit, crni turmalin itd...). Kao vezivni element koristi se smola koja može biti poliesterska, prirodna (borova), sintetička i drugo. Orgoniti se zatim suše 24 sata i vade iz kalupa, pa su spremni za dalje korišćenje. Oni su trajni, nemaju vek trajanja, i za njih ništa nije potrebno za održavanje, amortizacija ne postoji, pa su praktično neuništivi - priča za Alo.rs ovaj mladi pronalazač.

Stefan Unić

Privatna arhiva

Stefan Unić, Foto: Privatna arhiva

Stefan se od svoje 16. godine bavi naukom, mnogo čita i istražuje.

- Iza ove ideje bio je dug vremenski period i veliki i naporan rad. Inače, i dalje radim i istražujem. Kući sam napravio jedan orgonit, posle pedesetak pokušaja. Testirao sam ga i dokazao da ublažava zračenje za oko 50%. Postavio sam ga pored biljke u bašti. Biljka je brže i bolje rasla i nisu je napadali paraziti. U orgonitima se nalazi orgonska energija, koja je blagotvorna za sav živi svet. Pored pozitivnog efekta oni se smatraju i suvenirima. Da bi napravili orgonit potrebna je kreativnost i posvećenost. Sve nagrade koje sam do sada osvajao plod su saradnje sa mentorima, profesorima i naučnicima kojima se još jednom mnogo zahvaljujem. Osvojene nagrade su mi najdraže, jer one nisu samo moj uspeh već je to i zasluga svih koji su mi pomagali.

 

Stefan želi da ostane u Srbiji i svoje znanje upotrebi za dobrobit svoga naroda i države.

Kako kaže, u Srbiji je rođen i njoj pripada.

- Mnogi uspešni đaci i studenti po završetku škole odlaze iz naše zemlje. Ja znam da su uslovi za studiranje u svetu bolji, ali po meni su odlični i u Srbiji. Ako odete u inostranstvo vi postajete stranac, a ovde ste svoj na svome. Kruna mog uspeha je došla 15. oktobra ove godine kada sam proglašen za dobitnika Oktobarske nagrade, najvišeg priznanja koje dodeljuje Opština Trstenik. Ova nagrada mi je najdraža iz najmanje tri razloga: prvo jer sam je dobio od svoje opštine, drugo zato što se dobija jednom u životu i zato što sam je dobio za svoj rad. Lokalna samouprava je prepoznala moj rad i odlučila da baš ja budem njen laureat. Ova nagrada me obavezuje da ne budem dobar samo u onome što radim nego da budem bolji i jači nego što sam bio do sada. Nagrada mi je dodeljena od strane onih koji su mi najbliži i najdraži, a najvažnije je da su to moji Trsteničani - zaključuje naša mlada nada.

Komentari (1)

Boyana

16.01.2020 11:48

Bravo sine, samo tako! Ti si na pragu velikog otkrica! Svaka cast!