Šta se krije iza misterioznih smrti kod dece? Potpuno zdravi mališani utonu u san i nikad se ne probude

Alo.rs/T.Đ | vesti 2020-10-15 16:28:58 2020-10-15 16:28:58

Dok medicina ne nađe nove odgovore, stručnjaci su saglasni da osim praćenja, nema druge prevencije, a još je nepoznanica za modernu medicinu. Kada dete umre od ovoga, kompletna autopsija, pretrage mesta smrti i analiza istorije bolesti lekarima obično ne pruže nikakvo objašnjenje gubitka mališana, koji je pre nego što je umro bio potpuno zdrav.

Ilustracija

Neznanje kako najčešće dolazi do sindroma iznenadne smrti novorođenčeta je ono zbog čega mnogi roditelji strahuju i boje se da ostave bebu samu. 

Sindromom iznenadne smrti (SIDS) smatra se stanje kada dete mlađe od godinu dana u krevetiću ostane bez života, a ne postoji nijedno objašnjenje zbog čega se to dogodilo.

- pušenje, konzumiranje alkohola i droga u trudnoći,
- nedovoljno brige o trudnoći,
- prevremeno rođena deca i bebe sa telesnom masom ispod proseka na rođenju,
- starost majki ispod 20 godina

Statistički podaci još pokazuju i da do smrti najčešće dolazi između drugog i četvrtog meseca, kao i da je SIDS češći kod dečaka nego kod devojčica.

Brojne studije su pokazale da je najčešći faktor SIDS-a spavanje bebe na stomaku. Neki istraživači smatraju da stavljanje bebe na stomak stvara pritisak na detetovu vilicu, sužava disajne puteve i ometa disanje.

Saveti za smanjenje rizika od SIDS

Pored postavljanja zdrave dece da spavaju na leđima, postoje i sledeće mere kojima se smanjuje rizik od SIDS-a:

Postavite bebu na čvrst dušek ili u korpu, nikada na jastuk, kauč, stolicu ili druge meke površine.
Da biste sprečili da beba ostane bez kiseonika, ne stavljajte ćebad, jorgane, punjene igračke i jastuke pored.
Uverite se da previše ne utopljavate bebu dok spava. Držite prostoriju na temperaturi koja je prijatna za odrasle u kratkim rukavima. Neka istraživanja pokazuju da je bebama kojima je previše toplo, teže da se probude.

Nemojte pušiti, piti ili koristiti droge u drugom stanju i ne izlažite bebu pasivnom pušenju.

Bebe majki koje su pušile u trudnoći imaju trostruku veću opasnost od SIDS-a od onih čije su majke bile bez duvanskog dima. Istraživači pretpostavljaju da pušenje utiče na centralni nervni sistem, počev perinatalno i nastavlja se po rođenju.

Prevencija
Što se tiče načina odbrane od mogućnosti za pojavu sindroma iznenadne smrti, sajt LiveScience izneo je preporuke Američke pedijatrijske akademije. Stručnjaci iz ove institucije savetuju:

- Neka beba spava na leđima. 

- Dete bi trebalo da spava na tvrđoj podlozi.

- Beba ne bi trebalo da deli postelju, tj. da spava s roditeljima.

- U krevecu ne treba da budu jastučići, bespotrebni ćebići i plišane igračke.

- Temperatura ne bi smela da bude previsoka.

- Ne koristite proizvode koji se mogu pronaći na tržištu, a koji se reklamiraju kao preventive za sindrom iznenadne smrti jer nijedan od njih nije odobren od strane zvaničnih institucija, niti testiran na bezbednost i efektivnost.

- Ostavite bebu da spava sa cuclom do prve godine života.

Pročitajte još

Expand player
Pogledajte više