Izbor vakcina
Ilustracija
Izbor vakcina

Ilustracija

Foto: Ilustracija

Direktor Vladine Kancelarije za e-Upravu Mihajlo Jovanović rekao je da sistem omogućava praćenje svake bočice vakcine od trenutka ulaska u Srbiju do trenutka davanja. Takođe je omogućeno da građani putem SMS ili mejla dobiju poziv za vakcinaciju.

Ističe da u sistemu radi cela Srbija, ALIMS, centralni magacini, Batut, regionalni i lokalni magacini, prenosi RTS.

Koju ćete vakcinu primiti?

 

Još jedna komponeneta je sistem za praćenje imunizacije, svaki građanin se evidentira da bi se znalo kada je primio prvu vakcinu i kada prima drugu dozu. Tu je i iskazivnje interesovanja za imunizaciju i sistem za zakazivanje za koje je Jovanović rekao da je možda i mozak celog sistema.

Građani dobijaju poziv za vakcinaciju putem SMS poruke ili elektronske pošte gde se nalazi vreme i mesto vakcinacije. Građani posle vakcinacije dobijaju odštampanu potvrdu sa podacima o vakcini.

Za proces masovne vakcinacije napravljen je model na Sajmu, i napravljene su zone kako se kreću građani po punktovima. Jovanović je rekao da je na Sajmu sve spremno.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je cilj sistema da se što pre vakciniše što veći broj građana i da se u najkraćem mogućem rku postigne kolektivni imunitet. Rekla je da je Srbija do ovog trenutka navavila više od milion vakcina, a da ima potpisan ugovor i da je platila, što avansno što prvu ratu za još više od šest miliona doza. Apelovala je na građane Srbije da se prijave putem e-Uprave ili telefonski, jer je to najbrži način da se ljudi vakcinišu.

Podseća da od danas kreće masovna vakcinacija i da je sistem proveren u prethodnih nekoliko dana i da on funkcioniše.

- Mi ovo zaista radimo na sistematičan način, i posebno sam zadovoljna time što ovaj sistem nama daje osnovu da da dalje gradimo sistem e-zdravstva - dodala je premijerka.

BONUS VIDEO

*

Pročitajte još: