Šta sa slavskom svećom posle slave? Svi greše, a postoji samo jedno pravilo! Običaji koje treba da znate i poštujete!

Slavljenje krsne slave je ostala jedina neprekinuta tradicija kod Srba od vremena pokrštavanja do danas

Domaćine, srećna slava - Đurđevdan
Domaćine, srećna slava, Foto: Alo!

Mnogo je štošta promenjeno u narodnom životu i običajima, ali se slava sačuvala kao najveća svetinja našeg naroda. Srbin je slavio slavu u najslavnijim danima svoje istorije, ali isto tako i u toku petovekovnog robovanja pod Turcima.

Jedna od glavnih odlika srpskog Pravoslavlja, za koju ne zna ostali hrišćanski svet, jeste krsna slava.

Pre primanja hrišćanstva Srbi su bili mnogobožački narod. Pored vrhovnog boga Peruna, koga su svi poštovali, svaki dom je imao i svoje domaće božanstvo.

 

Po prirodi sentimentalni i vezani za domaće navike i običaje, u susretu sa hrišćanstvom, Srbi su se najteže odricali tih domaćih božanstava. Mudri i praktični Nemanjin sin, Sveti Sava, mnogobožačke kumire i idole, zamenio je velikim svetiteljima Crkve Hristove, koji postadoše zaštitnici i pomoćnici srpskih domova, crkava i manastira, porodica i plemena, sela i gradova, pa i čitavih pokrajina i oblasti. Tako je nastala krsna slava.

Za slavu se kupuje po mogućstvu sveća od pravog voska, obično dužine 50 - 60 cm, može i veća ili manja, zavisno od prilika i mogućnosti. Ona se stavlja u čirak (svećnjak) i posebno ukrašava. Sveća se pali na dan slave, neposredno pred rezanje kolača. Domaćin se prekrsti, pomene u molitvi Boga i ime svoje krsne slave, celiva sveću i pali je šibicom. Sveća i njena svetlost simbolizuju svetlost nauke Hristove. Sveća gori celog dana na dan slave, a kada izgori na nekoliko santimetara do svećnjaka, sveća se gasi na sledeći način: domaćin se prekrsti, uzme čašu sa vinom, iz nje zahvati jednu kafenu kašičicu vina i nju izlije uz fitilj sveće koja gori. Vino polako ugasi sveću. Potom se sveća i čirak stavljaju pred ikonu, ili na neko drugo svečano mesto u kući, tu stoji do sledeće godine i pali se prilikom zajedničkih kućnih molitvi.

 

Pratite nas na Instagramu i Facebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: miki
  17/11/2018 - 16:55
  sveca se posle slave ostavi i upali se preko godine kad je potrebno naprimer nestane struja u kuci i tako dalje
 • Korisnik: XXL
  17/11/2018 - 15:31
  Moja krsna slava je sv.Toma pa stoga nemam komentar - sve mož' da bidne al' ne mora da znači, a u većini je tako kako je napisano s' malo izmena kako kod koga ... ipak smo Mi srbi nebeski narod ... pa ako i zgrešimo Bog nam prašta ...
 • Korisnik: Lili
  17/11/2018 - 10:36
  Nije tacno. Moj deda i moj pradeda su bili svestenici. Ostatk slavske svece se dan po slavi odnese u vrkvu i zapali za zdravlje ukucana.
  • Zoran - Tico - Tico @Lili
   17/11/2018 - 13:52
   Tačno. Običaji su razni i nisu sveto pismo. Ovakvim tekstom samo zbunjuju ljude koji pošteno slave slavu po svom običaju. Dakle, pretenzija, da se nametne svoj običaj, po pravilu je neka vrsta nasilja i ne dolikuje verniku!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi