Darija Kisić Tepavčević
TANJUG/ RADE PRELIC
Darija Kisić Tepavčević, Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o socijalnoj karti kojim je predviđena pravednija raspodela novca opredeljnog za socijalna davanja.

Kako je rekla, iako se čini da se radi o velikom broju podataka, treba imati u vidu da se ne koriste svi podaci za određenu vrstu prava.

- Postavilo se pitanje kako podatak o bivšim supružnicima može da posluži u proceni ekonomskog statusa, ali to je samo za onu vrstu prava gde je taj podatak od značaja. Recimo, ukoliko je bivši partner bio prijavljen kao porodični nasilnik i da je osoba trpela porodično nasilje to je jako bitno da se prepozna radi pružanja odgovarajuće pomoći - kazala je ministarka.

Kada je u pitanju nacionalnost, mora se naznačiti da ona nije kriterijum za uključivanje, niti isključivanje iz bilo koje oblasti prava, naglasila je ona.

- Takva vrsta podataka je jako bitna kada radimo različite analize, kada kreiramo socijalnu politiku - pojasnila je.

Da bi se ušlo u registar potrebno je ili da podnese zahtev za određenu vrstu prava i automatski se povlače svi podaci iz internih i eksternih izvora ili, drugi način je onaj kada država proaktivno deluje - kada se prepoznaju određene najranjivije grupe ljude, navela je Kisić Tepavčević.

- Podatak o nekretninama je značajan parametar, pa se postavlja pitanje šta ukoliko nije neko bio dovoljno ažuran da prijavi i uknjiži ono što ima, onda automatski to nije prepoznato u sistemu. To jeste u ovom momentu jedna manjkavost, međutim, moram da napomenem da poslednjih godina i te kako su se ažurirale sve ove baze i i te kako se povećao procenat uknjižavanja svih nekretnina. To je bio jedan od razloga zašto ranije nismo mogli da imamo ovakav zakon i sistem - ocenila je.

BONUS VIDEO

.

PROČITAJTE JOŠ: