Letovanje
Tanjug
Letovanje

Tanjug

Letovanje, Foto: Tanjug

Od pregovora na međudržavnim nivoima i eventualnog dogovora između Srbije sa jedne strane i zemalja poput Grčke, Crne Gore i Bugarske s druge zavisiće da li ćemo, gde i kako ove godine moći na more.

Dogovor bi istovremeno bio i način da opstanu mnoge turističke agencije koje su pred gašenjem.

Planirate li letovanje ove godine?

 

"Veliki broj agencija je već izašao iz poslovnih prostora koje zakupljuju. Do nove godine je trajao prvi talas otpuštanja zaposlenih, a sada kreće i drugi talas otkaza, jer posla jednostavno nema", ističe Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) koji veruje da će Srbija uspeti da dogovori protokole za putovanja sa zemljama koje su interesantne našim turistima.

Za sada se zna da je za ulazak u Tursku i Egipat obavezan PCR test, a postoji i protokol sa Kiprom koji svrstava sve zemlje u četiri različite boje, i na osnovu toga putnici znaju šta moraju da imaju da bi ušli na ovo ostrvo. Što se tiče ulazaka iz Srbije na Kipar, zahtev je negativan PCR test sa rezultatom ne starijim od 72 sata. Kiparske vlasti, inače, redovno ažuriraju spisak zemalja koje su kategorizovane prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Takođe, najnovija informacija kaže da za ulazak u Crnu Goru više nije potreban test.

"Kiparski model je dobar, ali primenjiv samo za putovanja avionom. Mi u okruženju imamo još dva načina za odlazak turista - individualno, automobilom, i grupno autobusom. To bi mogli biti slični uslovi, poput PCR testa, ili ako bude bolja situacija onda bez testa, ali sa uzorkovanjem na licu mesta. To je sve stvar dogovora i mi smo dali svoje predloge i inicijative", objašnjava Aleksandar Seničić.

Grčka Plaža More Letovanje Godišnji odmor

Shutterstock

Grčka Plaža More Letovanje Godišnji odmor, Foto: Shutterstock

On kaže da turističke agencije sada očekuju iz drugih država pozive da se priča o tome, najbolje na državnom nivou. Srpsko ministarstvo je pružilo podršku, a JUTA je krenula i u razgovore sa grčkim ministarstvom i ambasadom u Srbiji.

"Očekujemo da se vidimo ovih dana sa državnim sekretarom i da vidimo kako bismo mogli da rešimo problem. Nama je najznačajnije da se akcenat baci prvo na Grčku, jer sa Crnom Gorom i Bugarskom verujemo da ćemo lakše postići dogovor. Sa crnogorskim predstavnicima smo već razgovarali i tu nam je obećan sastanak čim se ustali nova vlada, ali očekujem da će to ići relativno lako", navodi Seničić.

Slična je situacija i sa Bugarskom, gde već postoji određena saradnja i turistički radnici veruju da će se dogovoriti i za naredni period.

"Preostaje nam Grčka gde je diskutabilno šta možemo da očekujemo. Još nemamo odgovor, iako su nam iz njihovog ministarstva rekli da hoće da pričaju, ali da čekaju nove protokole EU. Takođe, imamo inicijativu naše ambasade, a i grčki ambasador je našoj ministarki obećao uspostavljanje direktnog kontakta, pa očekujem da će se to dogoditi već tokom januara", najavljuje sagovornik.

Seničić kaže da se organizatori putovanja nadaju da će se situacija stabilizovati bar do aprila, pa da se agencije makar "reše" izdatih vaučera.

Pročitajte još: