Srpski sveštenik u Nešvilu
Youtube/Printscreen
Srpski sveštenik u Nešvilu

Youtube/Printscreen

Srpski sveštenik u Nešvilu, Foto: Youtube/Printscreen

Pravoslavni sveštenik iz američkog grada Nešvila planira da se vrati u Srbiju ili će se suočiti sa deportacijom nakon greške advokata. Aleksander Vujković se preselio u Sjedinjene Države 2009. godine, kao student koji je studirao teologiju u Ilinoisu.

Pročitajte još:

Četiri godine studija završio je 2013. Tada se vratio u Srbiju, oženio se, a zatim se ponovo vratio u Ameriku da osnuje porodicu.

Živeći u Nešvilu od 2014. godine, pomagao je da izgradi hram Srpske pravoslavne crkve Sveta Petka i kaže da je njihov prvi sveštenik sa punim radnim vremenom. Vujković kaže da je sve vreme svog boravka u SAD uvek poštovao legalni imigracioni protokol.

- Stvarno sam sve radio po zakonu. Znate da sam plaćao porez, ja sam radio - rekao je.

Ali kaže da greška njegovog advokata uzrokuje povratak u Srbiju do 16. avgusta.

- Bilo je jako teško to prihvatiti, ali to je stvarnost i ne želimo da ovde budemo ilegalni. Želimo da sve bude legalno, i to je razlog zbog kojeg se vraćamo u Srbiju i ponovo ćemo podneti zahtev za Zelenu kartu iz Srbije. 

Vujković kaže da je njegov advokat zaboravio da uključi versku radničku vizu prilikom slanja u svoju aplikaciju za zelenu kartu. Do februara ove godine odbijena mu je nova viza kojom je započeo šestomesečni sat odbrojavanja do deportacije. Nakon podnošenja zahteva za retroaktivnu vizu i žalbu, Vujkoviću je u junu ponovo uskraćena.

Ovo su neka od pisama Vujkovića i njegovog advokata, kao i pisma upućena državnim liderima. Ime njegovog advokata je izmenjeno:

Robert Blagojević je predsednik crkvenog odbora Svete Petke.

Kaže da imigracijski pravnici svi kažu da se Vujković mora vratiti u Srbiju i da šalje dokumenta ponovo kako bi se vratio u Sjedinjene Države. Blagojević je rekao sledeće:

- Gledate naš imigracioni sistem za koji mislim da možete tvrditi da je pokvaren. Imali smo nekoga u našoj zajednici koji je bio odgovoran, pokušao da sledi zakon, verovao je u zakon, sve je uradio kako treba. Advokat je zabrljao i sada je kažnjen i mora se vratiti. 

Čak kaže da je otišao toliko daleko da posegne za predsednikom Trampom da vidi može li išta učiniti nakon što su mu lideri u Kongresu rekli da ne mogu da utiču na imigracioni sistem.

- To je za nas velika karta, to je Zdravo Marijo. Ko zna šta će se desiti. 

Blagojević crkvu opisuje kao pretežno centar bosanskih izbeglica iz sukoba devedesetih u Bosni i Srbiji. Kaže da će nastaviti sa nedeljnim službama koje grad dopušta i da privremeno koriste sveštenika.

Preporučujemo: