crkva, zvono, molitva, manastir
Profimedia

Princ Mihailo

Promo

Princ Mihailo, Foto: Promo

Ovo je bila prva poseta Princa Mihaila Svetoj Gori, a na početku obilaska posetio je Kareju i Manastir Vatoped, u kome je i prenoćio.

U Svetoj carskoj srpskoj lavri Hilandaru, Princa Mihaila dočekao je iguman manastira, Visokoprepodobni arhimandrit Metodije u pratnji manastirske bratije, saopštila je Televizija "Hram".

Za vreme boravka u manastiru Princ Mihailo je posetio: Skit Svete Trojice, Pirg kralja Milutina, Stari manastir (Crkva Svetog Vasilija, Hrusija) i vinariju u okviru novog vinograda manastira Hilandara.

- Veoma sam srećan i blagodaran Bogu i Majci Božijoj koji su me udostojili da posetim našu Svetu Carsku Lavru Manastir Hilandar. Hilandarska riznica najveće je blago srpskog naroda. To duhovno i umetničko blago ne može se proceniti i na svima nama je da pružimo svoj doprinos da ga sačuvamo za svoje potomke i za sva buduća pokolenja. Iguman Metodije je sa svojim bratstvom divan primer kako se služi Bogu i svetosavlju. Pomolio sam se pred ikonom Majke Božije da štiti i čuva naš narod u Otadžbini i rasejanju, a posebno naš narod na mnogostradalnom i raspetom Kosovu i Metohiji i obećao sam da ću uskoro ponovo posetiti Svetu Goru - rekao je Princ Mihailo, a prenela Televizija "Hram".

Princ Mihailo

Promo

Princ Mihailo, Foto: Promo

Pre Princa Mihaila, od Karađorđevića su manastir Hilandar na Svetoj Gori posetili Kralj Petar I, Kraljević Tomislav i Prestolonaslednik Aleksandar II.

Kraljević Tomislav, otac Princa Mihaila, mnogo je učinio za očuvanje i obnovu Hilandara.

Kao drugi Karađorđević koji je boravio u Hilandaru, Kraljević Tomislav je 23. septembra 1964. posetio Hilandar, a onda i 9. juna 1973. po drugi i 31. maja do 1. juna 1994. po treći put.

Komentari (2)

jabreja

09.07.2018 20:35

Mediji izazivaju bes kod pristojnog sveta: Srbija je republika! Nema princeve i prestolonaslednike. Uostalom, Srpsku kraljevinu su UGASILI Karadjordjevici, jos 1918. Srbiju razbucali na banovine, Srem i NBgd "smestili" u Hrvatsku. Popljackali i pobegli. Eno im Jugoslavije, grobnice Srpske, neka se u njoj sepure.

dragan

10.07.2018 14:35

1. Prema važećem ustavu Srbija je Republika, a ne monarhija. Nema titulu princa. 2. Potomci porodice Karađorđević su potomci dinastije Kraljevine Jugoslavije, onda je i princ jugoslovenski, a ne srpski. 3. Kada će već jednom da počnu nešto da rade i žive od svog rada, a ne na grbači ovog naroda. Ako već mora bilo bi dobro da učešće u apanaži za njih plaćaju sve bivše jugoslovenske republike.