Dunav, sudar, brodovi, Budimpešta,
EPA Zoltan Mahte, Jeon Heonkyun
Dunav, sudar, brodovi, Budimpešta,

EPA Zoltan Mahte, Jeon Heonkyun

Dunav, sudar, brodovi, Budimpešta, , Foto: EPA Zoltan Mahte, Jeon Heonkyun

Velika nesreća na toku ove reke u Budimpešti dogodila se sinoć posle 21 sat. Kao nestalo vodi se 21 osoba, a sedmoro je u bolnici i njihovo stanje je stabilno. Na rečni brod se ukrcalo 33 južnokorejskih turista.

Dunav

printskrin

 

Na snimku nadzornih kamera može se videti kako je ogroman kruzer "Viking sigin" udario u turistički brod "Sirena".

Zato je i u grupi "Volim Dunav" na Fejsbuku osvanulo upozorenje Đure O.

- Čuli ste verovatno za tragediju i brodolom turističkih brodova u Mađarskoj pa samo da podsetim sve one koji na Dunav, izlaze radi rekreacije i zabave da je Dunav velika i moćna reka sa svim svojim ćudima i da se to mora poštovati i ozbiljno shvatiti, i obratiti pažnja i na sve velike brodove koji u sve većem broju plove rekama i da ovako velike promene vodostaja često u reku povuku i velika stabla koja mogu napraviti problem i gašenje motora ili oštećenje propelera i velikim brodovima i učiniti ih ne upravljivim a kamoli manjim čamcima. Pazite se, ljudi, ma šta radili na Dunavu preduzmite uvek prvo sve što treba za vašu sigurnost, a tek onda zabavu i sve drugo, jer kad na Dunavu nešto krene kako ne treba bitno je da uvek imate sve što vam je potrebno i može vam spasiti život. Od pojaseva preko rezervne pente vesla, prve pomoći, aparata za gašenje požara, rezervne užadi, sidro, i tako dalje. Sve je to danas veoma dostupno i nije ni skupo a sigurno je jeftinije od bilo čijeg života. Zato, ako volite Dunav onda naučite i da ga poštujete i koristite sve mere predostrožnosti i sigurnosti prvo pa sve ostalo posle toga. Svako dobro i pamet u glavu - napisao je Đuro.

Dunav, sudar, brodovi, Budimpešta,

EPA Zoltan Mahte, Jeon Heonkyun

Nadovezali su se i druigi, dodavši da je ovo opomena i za amatere i za profesionalne lađare.

- Mnogi i ne misle koliko jednom brodu treba da se zaustavi. Zako da se ne treba igrati i brzo ići ispred broda i preseći mu put.

Dunav, sudar, brodovi, Budimpešta,

EPA Zoltan Mahte, Jeon Heonkyun

 

- Užasno strašna tragedija i opomena za sve, kako za amatere tako i za nas profesionalne lađare. Nažalost, ovo je moglo da se očekuje, samo je bilo pitanje vremena i kada? Plovidba u sektoru Budimpešte noću je ogroman pritisak i stres bas zbog ovakvih stvari koje su pretile da se dese i na kraju i žalost desila se. U periodu od 20:00 pa do ranih jutarnjih sati u tom sektoru vlada opšti haos, možete se susresti sa stotinama malih što obeleženih, što neobeleženih malih brodića koji plove haotično, neki i bez radara noćne signalizacije, nekorisćenje komunikacionih uređaja, objavljivanja namera vršenja manevra i komunikacije vršenje okreta prelaska iz jednog dela plovnog puta u drugi, presecanjem putanje plovidbe ... itd. Jednom rečju- haos. Ako se izuzme jos noćni period, i još dodamo loše meteorološke plovidbene uslove, veliku vodu i otežanu navigaciju nažalost dobijamo ovakav ishod. Ljudi precenjuju sebe i potcenjuju ovu divnu reku, koja nažalost ne oprašta greške.