Srpski heroji rasuti od Tunisa do Amerike

V. Nestorović | vesti 2016-10-16 21:01:17 2016-10-16 21:01:17

Mošti naših predaka koji su pali u ratovima tokom raznih epoha počivaju u preko 40 država Evrope, Azije, Afrike, Australije i Severne Amerike. Konačnu brojku je teško utvrditi, pošto se radi o nekoliko desetina hiljada vojnika u 671 ratnom memorijalu...

promo

„Odakle si”, pita čika Đorđe. „Iz Beograda“, odgovaram. „Ne razumeš me, sine, odakle ti je pradeda, deda, to te pitam, e odatle si i ti”, ponavlja pitanje čuvar Zejtinlika, solunskog groblja gde i danas počiva gotovo 8.000 hrabrih srpskih ratnika i, pritom, mi očita bukvicu koju sam, priznajem, davno morao naučiti - da ne znam kuda idem ako ne znam odakle sam došao.

Provesti samo nekoliko minuta i prozboriti tek poneku reč sa ovim čuvarom dragocenog dela srpske istorije nema cenu, niti se može prepričati. Još je teže sprečiti silan naboj emocija koji vas neminovno obuzme kada čujete svedočenja o bezgraničnoj hrabrosti i shvatite razmere njihovog stradanja zbog jednog jedinog cilja - ljubavi prema domovini!

Razgovor se završava uz rakiju za pokoj duše onima koji su u Solunu našli svoje poslednje utočište. Tu Đorđe Mihailović (88), srećom, i dalje sve drži pod kontrolom, a, kako kaže, štap koristi samo dok ide uz stepenice. Njegov radni dan počinje u pet ujutru.
- Ništa mi nije teško. Verujte mi - kaže nam čika Đorđe.

Nažalost, hrabri srpski ratnici nisu u tuđini sahranjivani samo u Solunu. Mošti naših predaka koji su pali u ratovima tokom raznih epoha počivaju u preko 40 država Evrope, Azije, Afrike, Australije i Severne Amerike. Konačnu brojku je teško utvrditi, pošto se radi o nekoliko desetina hiljada vojnika u 671 ratnom memorijalu, a stanje pojednih spomenika je bilo u alarmantnom stanju. Tako su donedavno, tačnije do 2012. godine, kosti srpskih vojnika ležale rasute po livadi kod Kumanova, tačnije na Zebrnjaku, kada su, konačno, naporom zaposlenih u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prikupljene u kosturnicu, a ceo prostor je ograđen i angažovani su čuvari. Interesantno, makedonske vlasti i dalje ne dozvoljavaju da se asfaltira jedan deo puta koji vodi do spomen-kosturnice iz samo njima poznatih razloga, ali prašnjavi put posut kamenjem ne sprečava one koji žele tamo da odu da odaju počast.

Ono što mnogi ne znaju je to da u jednom od omiljenih turističkih destinacija srpskih turista u poslednje dve decenije postoje čak dva naša vojnička groblja u Menzel Burgibi, gde je sahranjeno čak 1.790 naših ratnika, i spomen-kosturnica u Bizerti u Tunisu, a početak restauratorskih radova je planiran za 19. oktobar ove godine. Mnogobrojna su groblja u Rumuniji, Nemačkoj, Mađarskoj, Francuskoj... Srpski ratnici su rasuti po celom svetu. Na nama je da čuvamo sećanje na njih.

Expand player
Pogledajte više