Američka vojska
Shutterstock
Američka vojska

Shutterstock

Američka vojska, Foto: Shutterstock

Priča o uspehu srpskog Kalašnjikova u SAD počela je krajem januara ove godine, kada je ovaj model predstavljen na najvećem američkom sajmu naoružanja, „Shot Show“ u Las Vegasu.

Usledilo je njeno testiranje u nezavisnom institutu Nacionalnog udruženja za oružje (NRA), gde je puška proglašena za najbolju, a kao šlag na tortu došla je objava na društvenim mrežama nekadašnjeg košarkaša Crvene Zvezde i Partizana, a sada NBA zvezde Džejmsa Gista, da je kupio ovu pušku.

Srpska puška osvojila Ameriku bez reklame

Ovakav put srpskog Kalašnjikova je za izvršnog direktora za tehničko-tehnološke poslove i proizvodnju u kompaniji „Zastava oružje“ Zorana Šušića bila presudna za uspeh srpskog Kalašnjikova na američkom tržištu.

„Ono što je najbitnije je kvalitet proizvoda. Ne treba zaboraviti da se Kalašnjikov pravi u 100 miliona primeraka. Drugo, reklama naše firme „Zastava Arms USA“ nije bila plaćena, nego je naše oružje testirano u NRA institutu i eksperti za testiranje svog svetskog oružja ocenili su ga kao najsavršenije oružje na tržištu Amerike“, objašnjava Šušić.

Srpski kalašnjikov najprodavaniji u Americi
Srpski kalašnjikov najprodavaniji u Americi, Foto: Privatna arhiva/Zastava Arms USA

Objašnjavajući šta srpsku pušku razlikuje od drugih u njenoj klasi i čini je toliko dobrom, Šušić napominje da jedino sistem Kalašnjikov ima puno obnavljanje zatvarača.

„Njega možete da potopite u pesak ili vodu. Ne smeta mu pustinjski pesak, i dalje ima funkciju. U odnosu na ostale puške tog ranga, osnovna karakteristika naše puške je puno obnavljanje zatvarača. Naša puška je poluatomatska varijanta izvedena iz automatske puške M70 Kalašnjikov“, kaže on.

Izvoz oružja u Ameriku povećan 60 odsto

Pored toga što je funkcionalan u svim vremenskim uslovima, ovaj poluatomatski karabin odlikuje i pouzdan i bezbedan tip mehanizma za okidanje, kao i odlično izbalansiran polimerski kundak. Pri tome je male dušine (960 cm) i lagana (3,6 kg).

Razne varijante Kalašnjikova, Zastava Oružje počela je serijski da proizvodi od 1964. Prvi model koji je te godine ušao u serijsku proizvodnju bio je poluatomatski karabin M59, a iste godine fabrika formira samostalni razvoj konstrukcije proizvoda. Tada počinje i serijska proizvodnja automatske puške koja će 1967. poneti ime M67, a na osnovu nje inženjeri Zastava oružja 1969, razvijaju model koji će poneti ime M70. Na osnovu ove puške, koju koriste brojne armije sveta, razvijena je i Z-PAP.

O uspehu srpskih oružara u Americi dovoljno govori podatak da je kragujevačka fabrika oružja u poslednjih 11 meseci izvezla oko 150 tona raznih modela sportskog oružja, povećavši izvoz u tu zemlju za 60 odsto. Zastavino oružje, a time se Šušić najviše ponosi, prodaje se u svih pedeset američkih saveznih država, uključujući i Havaje.

Komentari (2)

moni

29.12.2020 23:07

dajte tu pušku u naoružanje vojske...dosta im je tandžara iz 70-tih...

mik

29.12.2020 23:21

Ima li veceg zadovoljstva, da se ameri izmedju sebe ubijaju srpskim oruzjem