Evropska unija, evropska komisija
Shuterstock
Evropska unija, evropska komisija

Shuterstock

Evropska unija, evropska komisija, Foto: Profimedia.rs

Delegacija Odbora za spoljne poslove srpskog parlamenta napustila je u četvrtak, zajedno sa španskim predstanivicima konferenciju u Beču zbog načina kako je na skupu predstavljeno tzv. Kosovo

Delegacija Odbora za spoljne poslove srpskog parlamenta napustila je u četvrtak, zajedno sa delegacijom španskog parlamenta, Međuparlamentarnu konferenciju o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU u Beču, zbog načina kako je na skupu predstavljeno tzv. Kosovo.

Srpsku delegaciju predvodi predsednik Odbora Žarko Obradović.

Konferencija se održava u okviru šestomesečnog predsedavanja Republike Austrije Savetom Evropske unije.

Srpska delegacija je juče, uoči održavanja Konferencije, a nakon obaveštenja o listi učesnika, uputila zahtev da predstavnici privremenih organa iz Prištine budu predstavljeni u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju.

Iste stavove imala je i delegacija Parlamenta Kraljevine Španije.

Pročitajte još:

Kako organizator, Parlament Republike Austrije, nije želeo da uvaži zahtev dveju delegacija, predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije i Parlamenta Kraljevine Španije napustili su zasedanje.

"Organizator nije ispoštovao ni statut Konferencije koji predviđa da status posmatrača mogu imati samo države kandidati za članstvo u EU ili države članice NATO", ističe se u saopštenju.