Srpkinje godišnje abortiraju 150.000 beba!

Jovana Nikolić | vesti 2016-09-17 20:19:13 2016-09-17 20:19:13

Žene pre odlaze na abortus nego u porođajnu salu, godišnje u Srbiji izumre čitav jedan grad od 40.000 stanovnika, a u 2014. godini bilo je neuporedivo više prekida trudnoće nego rađanja dece.

Profimedia

Ove podatke iznela je ministarka Slavica Đukić Dejanović, zadužena za prevenciju sociopatskih aktivnosti i populacionu politiku. Krivac za belu kugu navodno nije manjak novca, jer, prema njenim rečima, siromašno stanovništvo se lakše odlučuje na rađanje trećeg, četvrtog i petog deteta. Kako je Alo! već pisao, veliko istraživanje GAK „Narodni front“ pokazalo je da se u Srbiji godišnje obavi 150.000 abortusa, a da stvar bude gora, tokom istog perioda rodi se samo 70.000 beba!

Specijalista ginekologije i akušerstva u porodilištu GAK „Narodni front” Radomir Aničić kaže da smo i dalje u evropskom vrhu što se tiče prekida trudnoće.

- Da bi se bela kuga smanjila, mora da se donese ozbiljna odluka na nivou države, da se napravi strategija koju mi sada nemamo. Imamo najave, priče i obećanja, ali ljudi u ovoj ekonomskoj situaciji moraju da se stimulišu da bi pravili veći porod. Da bismo se održali, potrebno je da svaka porodica ima bar troje dece, a četvoro i više da bismo se odbranili od ove kuge - kaže on.

Ministarku Dejanović zabrinuo je i podatak da obrazovane žena u tridesetim godinama nema decu i ne razmišlja o tome. Doktor Aničić dodaje da se u poslednjih 10 godina primećuje trend da se žene za prvo dete odlučuju u srednjim ili kasnim tridesetim godinama.

- Savremeni način života je doveo do toga da su se žene, poput muškaraca, odlučile da jure karijeru, završe škole i budu uspešne, pa tek u poznijim godinama razmišljaju o potomstvu. Osim toga, sve više žena ima i problem sa zatrudnjivanjem - objašnjava Aničić.

Sociolog Neven Cvetićanin kaže da je bela kuga jedan od naših najvećih problema.

- Zakonski treba rešiti ovaj problem olakšicama za rađanje i pomaganje dece, a uvođenjem striktnih moralnih obrazaca destimulisati abortuse. Nerađanje nije samo ekonomski problem, već i napuštanje tradicionalnog sistema. Društvo treba da nađe balans između tradicionalnih i modernih vrednosti, u kojem će se sačuvati jezgro porodice - naglašava Cvetićanin.

Expand player
Pogledajte više