Koronavirus u Srbiji
Tanjug / AP
korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Premijerka Ana Brnabić poručila je 18. marta, govoreći o širenju epidemije, da su problem srpski državljani koji dolaze iz inostranstva (jer se ne pridržavaju mera obavezne samoizolacije), zbog čega će za kršenje mera samoizolacije biti zaprećena kazna i do 12 godina zatvora. Međutim, žena iz Lugana doputovala je u Srbiju 25. februara, kada na snazi još nisu bile restriktivne mere, tako je, uostalom, i mogla da izađe iz jedne zemlje i uđe u drugu.

Lična odluka

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba, na naše pitanje da li je žena iz Lugana morala po dolasku u Srbiju 25. februara da se javi lekaru i kaže da je zaražena ili ne, pojašnjava: - Dakle, to je za nas inicijalni slučaj. U to vreme ni u Švajcarskoj, gde je živela - Lugano, ni u Italiji, odakle je doletela - Bergamo, kao ni kod nas nisu bile uvedene restriktivne mere. Ona je mogla da se kod nas javi lekaru, ali to je bilo stvar njene odluke. Najbolje je da bolesna nije dolazila.

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Tiodorović podseća i da se nultim pacijentom u Srbiji smatra biznismen iz Bačke Topole, kome je kovid-19 dijagnostikovan u Subotici 6. marta. - Inače, pronašli smo sve njene kontakte (žene iz Lugana), a zatim i kontakte lokalne transmisije i sproveli izolaciju odmah, tako da smo lokalizovali infekciju i presekli put prenošenja infekcije - dodaje Tiodorović.

Za pravne stručnjake nema dileme - da li je bila uvedena samoizolacija ili ne, krivično delo ugrožavanja zdravlja postoji nevezano za vanredno stanje.

- Bez obzira na to da li su vanredne okolnosti ili nisu, u pitanju je krivično delo protiv zdravlja ljudi, za koje je zaprećena kazna do 12 godina zatvora. Morali bi da je ispitaju, a pošto je to ozbiljno krivično delo, morala bi da bude saslušana uživo - rekao je za Kurir ugledni beogradski advokat Borivoje Borović.

Državljanstvo

Čak i da žena iz Lugana ima dvojno državljanstvo, to ne sprečava naše organe da vode postupak protiv nje, pojašnjava nekadašnji sudija, danas advokat Goran Petronijević:

- Ukoliko je zarazila jedno lice, izvršila je jedno krivično delo nepostupanja po merama u slučaju epidemije. Koliko god lica da je zarazila, toliko dela, tu je za jedno delo zaprećena kazna do tri godine. Ako je više lica zarazila, to se može kvalifikovati kao produženo krivično delo. Ako neko od zaraženih umre, tad je zaprećena kazna od tri do 12 godina.

Komentari (1)

Nislijka

08.04.2020 16:16

Zašto se sada ne javi "gospođa mama" koja je tvrdila da njena ćerka "nije znala" da je inficirana? I da se izvini čitavom Nišu, a naročito porodicama preminulih!