Ugovor Advokat Kupoprodajni ugovor
Shutterstock
Ugovor Advokat Kupoprodajni ugovor

Shutterstock

Od sutra upis imovine kod notara, nema više šaltera, Foto: Shutterstock

Građani će od sutra prilikom kupovanja nepokretnosti - stana, placa, zemljišta, moći da kod javnog beležnika uknjiže svoju nekretninu i uvedu je u poresku evidenciju na licu mesta, bez odlaska u nadležne službe Katastra i Poreske uprave.

Javni beležnici otpočinju elektronsku dostavu isprava koje se odnose na poslove prometa na nepokretnostima, i to nadležnoj službi za katastar nepokretnosti, Poreskoj upravi i poreskim administracijama lokalnih samouprava - opština i gradova, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja i građevine.

Kako se navodi, do sada su građani, nakon zakazane posete kancelariji javnog beležnika radi obavezne potvrde pravnog posla, morali neposredno da odlaze na šaltere Poreske uprave, opštinske ili gradske uprave, kao i šalter nadležne službe katastra nepokretnosti.

Kancelarije javnog beležnika preuzele su obavezu da primerke isprava - ugovora o kupoprodaji, ugovora o poklonu i drugo, umesto građana u elektronskom obliku dostavljaju nadležnim službama putem aplikacije „Promet nepokretnosti“ i time je kancelarija javnog beležnika postala dovoljna tačka za pristup građana u vezi sa svim obavezama koje se odnose na overu ugovora o prometu nepokretnost.

Nova aplikacija za promet nepokretnosti za javne beležnike - „Promet nepokretnosti“ koju je izradilo Ministarstvo pravde, koristi podatke i šifarnike Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i podatke o prometu nepokretnosti putem veb servisa automatski šalje aplikaciji e-šalter.

Pored toga što pojednostavljuje usluge prometa nepokretnosti građanima, nova aplikacija omogućava državnim organima da podatke dobiju istog dana u mašinski čitljivom jeziku, te se proces automatizuje i štedi se vreme na obradi predmeta u Katastru.

Aplikacija u potpunosti podržava obavezu elektronske dostave koju javni beležnici imaju od 1. jula, prema Zakonu o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, navodi se u saopštenju.