OPREZ! Srbijom kruže lažne novčanice! U pitanju su 2 miliona, a po ovome ćete ih prepoznati!

Policija je juče zaplenila 2 miliona lažnih dolara u Beogradu.

Pare, novac, zarada, dinari, dinar
Pare, novac, zarada, dinari, dinar, Foto: Shutterstock, ilustracija

Bivši šef beogradske policije Marko Nicović kaže da se dobro urađeni falsifikovani dolar razlikuje od originala samo po nekim "mikrogreškama koje su vidljive tek pod lupom".

- Dolar je najzastupljenija valuta u svetu i zbog toga je najčešće na meti falsifikatora. Inače, novčanica od 100 dolara nema vrhunsku zaštitu kao što to ima evro ili japanski jen, na primer. Međutim, dobra falsifikovana novčanica ima sve karakteristike originala, čvrstinu, otpornost na habanje, dobru boju... - objašnjava Nicović.

On savetuje građane koji ne menjaju dolare u ovlašćenim menjačnicama da dobro opipaju kvalitet papira, piše Telegraf.

Arenasovi dolari
dolari, Foto: Printscreen

- Falsifikati su uglavnom kompjuterska ili laserska obrada na običnom papiru. Treba obratiti pažnju na nijanse boja i dimenzije novčanica i treba proveriti da li novčanica ima zaštitni žig - ističe Nicović.

Podsetimo, prošle godine je na teritoriji Srbije otkriveno oko 2.000 falsifikovanih novčanica, među kojima najčešće dinari, evri i dolari. U poslednjih deset godina ubedljivo najčešće falsifikovana novčanica kod nas je upravo od 100 dolara, na kojoj je lik nekadašnjeg američkog predsednika Bendžamina Frenklina.

Povezane vesti

 • Korisnik: Slavko
  14/02/2020 - 14:57
  Dolar deca mogu da falsifikuju, razlike izmedju originala i falsifikata skoro pa i da nema i zato ga treba izbegavati u sirokom luku!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi