Aleksandar Vučić
Tanjug
Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

- Borba koja je pred nama je borba za one koji su stvarali ovu zemlju, za naše roditelje, za naše starije, ali i za budućnost naše Srbije. Naši roditelji, oni su izgradili naše gradove, sela, puteve i pruge, napravili sve što u našoj zemlji imamo. Danas su oni napadnuti pre svega i moramo da uradimo sve što možemo da tim divnim ljudima pomognemo. Do sada smo uradili mnogo stvari i želim da se posebno zahvalim lekarskom timu, divnim ljudima koji su ugled i najteži posao stavili državi na raspolaganje, da pomognu zemlji i narodu. Posle iskustava, ali i svega što smo zajednički prošli, nedovoljne discipline u razumevanju poruka koje smo slali, na osnovu pisma koju su Vladi i meni, a na osnovu Ustava koju je uputio ministar odbrane i u skladu sa odredbama člana 200. Proglašavam vanredno stanje na teritoriji čitave zemlje. Ovu odluku nismo doneli lako - poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić

Printskrin

Aleksandar Vučić, Foto: Printskrin

Naglašeno je da su u nacionalnoj laboratoriji Instituta Torlak do tog perioda testirane ukupno 283 osobe.

Ustav u članu 105, propisuje da Skupština donosi odluke među kojima je i proglašavanje i ukidanje vanrednog stanja, većinom glasova narodnih poslanika na sednici na kojoj je prisutna većina narodnih poslanika.

Skupština

Tanjug

Skupština, Foto: Tanjug

Proglašavajući vanredno stanje Narodna skupština može propisati mere kojima se odstupa od Ustavom zajemčenih ljudskih i manjinskih prava.

Po Ustavu Srbije, mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava koje propišu Narodna skupština ili Vlada važe najduže 90 dana, a po isteku ovog roka mogu se obnoviti pod istim uslovima.

Vanrednu situaciju za celu teritoriju države proglašava Vlada, a na užim teritorijama nadležni su Pokrajinska vlada, gradonačelnici ili predsednici opština.

kiša, nepogode, vremenska prognoza, ljudi, Beograd

Alo!/Masanori Jošida

kiša, nepogode, vremenska prognoza, ljudi, Beograd, Foto: Alo!/Masanori Jošida

- Vanredno stanje se uvodi ukoliko ministar odbrane pošalje vrhovnom komandatu, predsedniku države, pismo da je ugrožena bezbednost države. Zatim ga šaljemo u skupštinu, ali, pošto je zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi, moguće je da predsednik Srbije, predsednik skupštine i vlade, zajedničkim, trostrukim potpisom uvedu vanredno stanje - rekao je Vučić na konferenciji za medije u subotu.

- Ako se uvede vanredno stanje nema više kafića, barova, bisokopa, pozorišta, već vojska na ulice, zna se šta na granici i tako dalje - objasnio je vodeći čovek Srbije.

On je rekao i da vanredno stanje znači potpunu izolaciju i osvrnuo se na pitanje zatvaranje školskih i predškolsih ustanova i fakulteta, navodeći da će, kad god odluka bude doneta, ona biti doneta konsenzusom.

Zakon o vojsci, član 2, predviđa da predsednik Republike ili ministar odbrane po ovlašćenju predsednika Republike, može odlučiti da Vojska Srbije nadležnom državnom organu, odnosno organizaciji, organu autonomnih pokrajina i organu jedinica lokalne samouprave, na njihov zahtev, pruži pomoć radi zaštite života i bezbednosti ljudi i imovine, zaštite životne sredine ili iz drugih razloga.

Komentari (3)

Nikola

15.03.2020 20:42

Sada je bitno da narod ispoštuje ono što država od njih traži jer je to za njihovo dobro.

Lek Galenika

16.03.2020 07:48

Ako znamo da moramo da se izborimo sa tim nevidljivim neprijateljem i kada znamo da nam je stanonistvo ugrozeno od njega.Moraju se uvesti neke predostroznosti da bi sacuvali ljude a takvo stanje se zove vandredno stanje.U takvim slucajevima stanonistvo mora biti slozno i disciplinovano da bi na kraju pobedili tu nesrecu zvanu corona.

fwwf

16.03.2020 13:05

ovo je samo mera predostroznosti