Srbija uvozi otrovan paradajz!

Alo! | vesti 2018-04-09 12:59:59 2018-04-09 12:59:59

U Srbiju je uvezen otrovan paradajz, a što je najgore, na deklaraciji i piše da kora nije za ljudsku ishranu!

profimedia

Mnoge je ovih dana zabrinula fotografija gajbica paradajza snimljena navodno na Kvantaškoj pijaci u Beogradu na čijoj deklaraciji, pored naziva proizvoda, godine berbe, imena turskog izvoznika i srpskog uvoznika, stoji i stravično upozorenje: "Kora nije za ljudsku ishranu"!

Ovo, kako tvrde stručnjaci, znači da je proizvod zatrovan pesticidima i opasan po ljudsko zdravlje, ali da toga, nažalost, ima na svakoj pijaci u Srbiji. Narod to jede jer ne zna da mu to ugrožava zdravlje.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije NOPS Goran Papović smatra da ova nepoštena trgovačka praksa mora da se sankcioniše zakonom.

- Kada je kora poprskana pesticidima, naravno da nije za ljudsku ishranu jer je otrovna i opasna po zdravlje, ali građani ne znaju šta kupuju i ne sumnjaju da koru paradajza ne smeju da jedu! Većina paradajza se uvozi iz Turske i Albanije i da bi zadržao svežinu od pakovanja do prodaje, što sve može da traje i do tri meseca, oni ga prskaju specifičnim otrovima. Zato danas paradajz i izgleda tako plastično, dok neprskani domaći paradajz istrune i pojavi mu se buđ nakon jednog dana ako nije u frižideru. Moramo bolje da kontrolišemo šta uvozimo i da uvedemo dodatne analize - smatra Papović i oddaje da niko ne zna koliko su otrovnog voća i povrća građani već pojeli.

Agroekonomista Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta neprijatno je iznenađen da se tako nešto dešava.

- Ne mogu da verujem kako je uopšte moglo da uđe u našu zemlju nešto na čemu stoji da nije za ljudsku ishranu! Takve stvari ne smeju da se dešavaju. Dok nisam video sliku da se stvarno radi o paradajzu, posumnjao sam da su u pitanju pomorandže ili limun, jer njihova kora nije za jelo, ali ovo je stvarno strašno - izričit je Ševarlić u izjavi za Kurir.

Zreloj boji voća i povrća dosta doprinosi zabranjeni biljni otrov "etrel". Voće i povrće sa njegovom upotrebom brzo sazri, ali nema nikakav ukus.

Mnogi ga nabavljaju na crno iz zemalja u okruženju, ali se može naručiti i u pojedinim poljoprivrednim apotekama, koje ga nabavljaju ilegalnim kanalima.

Expand player
Pogledajte više