VRAĆA SE VOJNI ROK! Srbija uvodi obavezno služenje, evo kada će početi PRVE REGRUTACIJE!

Srbija će najverovatnije od sledeće godine ponovo uvesti obavezu služenja vojnog roka, pišu danas beogradski mediji i dodaju da se o tome već godinu dana razgovara.

Miroslav Lazanski
Miroslav Lazanski, Foto: printscreen

*Vojni rok će služiti regruti od 18 do 26 godina

*"Vojnici neće čistiti klozete"

*Deo vojnih snaga će činiti profesionalni vojnici, a deo oni koji služe vojni rok

Vojni analitičar Mirioslav Lazanski kaže da Srbiji nedostaje vojska, jer profesionalni vojnici već sada imaju više od 30 godina i ne mogu fizički da odgovore na sve zadatke.

"Srbiji nedostaje obučena rezervna vojska i ratna armija. U svim dosadašnjim sukobima pokazalo se da su vojnici koji su odslužili vojni rok najbolji ratnici", rekao je Lazanski.

Prema njegovim rečima, Srbija će najverovatnije zadržati kombinovani sistem, po kome će deo činiti profesionalni vojnici, deo vojnici po ugovoru, a deo vojska koja služi obavezni vojni rok.

Vojska Srbije, grčka,
Vojska Srbije, Foto: Ministarstvo odbrane

Analitičar Aleksandar Radić smatra da treba pronaći adekvatan model koji će odgovarati Srbiji i vremenu u kojem živimo.

LAZANSKI LANSIRAO "BOMBU" Makron u Srbiju donosi specijalan "POKLON" koji će postati deo našeg TERMINATORA! Svet će zadrhtati!

"Nemamo ni para ni uslova da se to radi kao nekada, dok je postojala JNA. Ja se zalažem za obavezni vojni rok, ali ne za sve već za određeni broj ljudi. Niko nikoga ne može da natera da ide u vojsku, ali momci koji bi dobrovoljno pristali da služe vojni rok ne bi radili marginalne poslove kao do sada, poput čišćenja dvorišta", rekao je Radić.

Vojska Srbije, Vojna akademija, Diplomac
Vojska Srbije, Vojna akademija, Foto: Ministarstvo odbrane

Kako doždaje, ukoliko bi se ponovo uvelo obavezno služenje vojnog roka, to bi se odnosilo na mladiće starosti između 18 i 26 godina i ne bi bilo retroaktivnog pozivanja.

"Oni muškarci koji nisu služili vojni rok imali bi obavezu da prođu skraćenu obuku za rezervni sastav", rekao je on.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi