"Srbija tokom pandemije štitila zdravlje svojih građana"

Komesar za proširenje Oliver Varheji u pisanom odgovoru poslanicima Evropskog paralmenta koji su sredinom aprila izrazli zabrinutost zbog "poštovanja ustavnih i ljudskih prava u Srbiji" navodi da je u vanrednim okolnostima Srbija postupila kao i mnoge zemlje u svetu.

Oliver Varheji
Oliver Varheji, Foto: Tara Radovanović

”Mnoge zemlje u svetu, uključujući i Srbiju, u hitnom odgovoru na pandemiju preduzele su sveobuhvatne mere u cilju zaštite zdavlja svojih garađana”, navodi Varheji.

Komesar Varheji naglašava da je Evroopska komisija pažljivo prati situaciju u Srbiji , a da je u cilju uspešnog upravljnja izazovima pandemije COVID19 u svakondevnim kontaktima kako sa vlastima i drugim činiocima u zemlji tako i sa EU Delegacijom na terenu.

”Kada je reč o slobodi medija, pozdravili smo odluku vlasti u Srbiji da povuku mere uvedene u pogledu centralizacije javnog informisanja o pandemiji. Sloboda medija je uvek ključna”, naglašava Varheji.

Oliver Varheji ukazuje na činjneicu da se proces pristupanja Srbije EU nastavlja kao što se nastavlja i procena napretka postignutog na tom putu.

”Brzina napretka u pregovorma Srbije sa EU zavisi od primene reformi u oblasti vladavine prava”, kaže Varheji.

On najavljuje da će Evropska komisija u junu izaći sa redovnim paketom proširenja koji će obuhvatiti i izvešataj o napretku Srbije.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi