Ostrvo Manoel, Malta
Profimedia
Ostrvo Manoel, Malta

Profimedia

Ostrvo Manoel, Malta, Foto: Profimedia

Među zarobljenima i trudnice 

Svi oni su usled pandemije koronavirusa preko noći ostali bez posla, boravišnih i radnih dozvola i, što je najgore, bez zdravstvenog osiguranja.

Među Srbima vlada velika solidarnost

Srbi na Malti pokazali su veliku solidarnost i pomažu jedni drugima, svako koliko može. Skupljaju se pare, hrana i odeća za sve kojima je to potrebno, a pomoć srpskim državljanima pruža i Srpska pravoslavna crkva. Podsećamo, za naše državljane na Malti država je organizovala tri leta za povratak u Srbiju, ali nažalost veliki broj naših sugrađana nije uspeo da se evakuiše.

 

Jedna od ukupno šest zarobljenih srpskih trudnica na Malti kaže da su računi za ginekološke preglede ogromni, a da je ušteđevina potrošena.

- Budući da sam ostala bez posla, pa sam i bez zdravstvenog osiguranja, sama plaćam preglede kod privatnog ginekologa jer trudnoća ne može da čeka da korona prođe. Preglede sam do sada plaćala od ušteđevine, međutim, ne znam od čega ću platiti sledeći odlazak kod ginekologa, a o porođaju ovde ne smem ni da razmišljam, porodiću se, ako nas ne izbave, na ulici - kazala je za “Alo!” jedna od trudnica.

Par, raskid, tuga, depresija, svađa

Shutterstock, ilustracija

Par, raskid, tuga, depresija, svađa, Foto: Shutterstock, ilustracija

Na ivici egzistencije 

- Verujte da smo na granici egzistencije. Mnogi od nas više nemaju za kiriju, pa spavaju kod prijatelja. Porodice sa decom su bukvalno bankrotirale. Meni je ostalo još nekoliko dana u stanu koji sam iznajmila, a budući da mi gazdarica nije spustila kiriju, iako zna u kakvoj sam situaciji, spavaću na klupi - ističe naša sunarodnica i navodi da su na Malti osim porodica sa decom zarobljeni naši stari i bolesni državljani.

- Među Srbima ovde vlada velika panika, jer ovdašnji mediji pišu da ne planiraju da u skorije vreme otvaraju aerodrome, zbog čega je jedina opcija da napustimo ostrvo hitna evakuacija. Stalno komuniciramo sa ambasadom u Rimu, koja je formirala spisak svih Srba koji žele da se vrate, dani prolaze, a još nema ni najave leta. Potpuno smo nemoćni - kaže Milica.

 

 

 

Komentari (1)

Karma

28.04.2020 12:01

Šta sad kukate, pa vi svi pljujete na Srbiju, ovde ništa ne valja pa ste otišli na obećani zapad gde je med i mleko? Podsećate me na onu priču o Đuki ... Kad je**ete Đuku ne zovete a kad je muka onda je pomagaj Đuka