Branje špargli i do 100 evra dnevno
Shutterstock, ilustracija
Branje špargli i do 100 evra dnevno

Shutterstock, ilustracija

Branje špargli i do 100 evra dnevno, Foto: Shutterstock, ilustracija

Naime, svima koji bi na brzinu da dođu do dobre zarade odlaskom u inostranstvo, imaju idealnu mogućnost da zarade i to čak i 100 evra dnevno. A sad je odlična prilika za to, jer je u Nemačkoj počela sezona branja špargle.

Pročitajte još:

 

 

Oglasi, koji se nude za poslove berača ovog povrća u Nemačkoj na domaćim sajtovima za zapošljavanje, ističu da se za sat vremena rada može zaraditi u proseku oko 10 evra. Radni dan traje uglavnom deset sati, dok je nedelja slobodna, što govori da se na poljima špargli za mesec dana može zaraditi i više od 2.500 evra.

Redakcija „Alo!“ se javila na jedan od oglasa koji se nudi na internetu, a u kojem se navodi da je za branje špargli u nemač kom gradu Beblingenu u pokrajini Baden - Vitemberg potrebno 137 radnika iz Srbije. Kontakt osoba nas je odmah uverila da su uslovi rada na visokom nivou i da pored plaćenog smeštaja i puta do Nemačke, radnici imaju obezbeđen obrok.

- Radi se tri meseca, između osam i 10 sati dnevno. Dnevnica iznosi 9,30 evra neto, za sat vremena rada, a pored toga je obezbeđena i hrana. Nedelja je uvek slobodna - istakao je naš sagovornik.

Kad samo ga upitali za smeštaj, naglasio je da se radi o dvokrevetnim sobama.

- Ne spava se u kontejnerima, već isključivo u kućama. U sobi su po dva radnika. Naš oglas traje do 20. maja i još ima mesta - naveo je naš sagovornik.

Preporučujemo i ovo:

 

 

Međutim, kada je usledilo pitanje o tome da li su radnici pokriveni svim papirima, kao iz topa nam je rečeno da se čujemo kasnije, ali to "kasnije" se nikada nije ni desilo. Zato iz Ministarstva rada ističu da kod oglasa za posao s primamljivom i brzom zaradom, posebno u inostranstvu, i te kako treba biti oprezan. 

- Apelujemo na svoje građane da ne odlaze na rad u inostranstvo bez prethodno potpisanog ugovora o radu kojim se obezbeđuje zaštita građana na radu u inostranstvu, kao ni posredstvom agencija koje nisu dobile dozvolu za rad od Ministarstva, kao ni samoincijativno.

 

 

- Zaposleni se, za vreme boravka u inostranstvu mogu radi zaštite obratiti diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u zemlji zaposlenja - ističu za „Alo!“ u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.