Sveta Petka, Crkva, praznik
Marko Metlaš/Alo!
Sveta Petka, Crkva, praznik

Marko Metlaš/Alo!

Sveta Petka, Crkva, praznik, Foto: Marko Metlaš/Alo!

Na dvadeset kilometara od Niša, u selu Ostrovica, nalazi se manastir Svete Petke Iverice, a pogled u oči ove svetiteljke, čiji je lik naslikan na ikoni, otkriva duševno stanje posmatrača, tvrdi zamenik tutora manastira, Hadži Dragan Ilić, a pišu Niške vesti.

Zamenik tutora manastira Hadži Dragan Ilić kaže da pogled u ikonu ove svetiteljke otkriva “stanje duše posmatrača”.

– Dovoljno je da se na kratko zagledate u oči Svete Petke. Neki njene oči vide kao vesele, drugi vide tugu, čak i suze. Ono što vidite u očima svetiteljke, otkriva i vaše duševno stanje. Ako vidite suze, znači da ste sami, tužni, stanite koji minut ispred ikone i u tišini uputite joj molitvu, recite joj zašto ste tužni. Videćete kako to blagotvorno deluje na dušu – kazao je Hadži Dragan Ilić.

Manastir Svete Petke Iverice rušen je i zidan četiri puta. Na prvim temeljima starijeg hrama, kao graditelji se pominju Mrnjavčevići, pa monasi iz Iviriona, a poslednji put, u obliku u kakvom postoji i danas, podigle su je 1898. godine inžinjerijske jedinice srpske vojske, koje su pripremale teren za prokopavanje tunela i prolaza za put i prugu kroz kanjon Sićevačke klisure.

Pročitajte još:

Ovo je posebno zanimljivo jer u istoriji Srpske pravoslavne crkve nije poznat još jedan ovakav primer.

Ne znamo kako će na vas delovati pogled na oči Svete Petke, jer gledate fotografiju, a ne originalnu ikonu. Ako želite i lično da se uverite u moć očiju ove svetiteljke, manastir je na samo 20 kilometara od Niša, otvoren je svakog dana od 10 sati ujutru, a zaključan samo ponedeljkom.