NEKA SAČEKA KORONA Srbe više od pandemije COVID-19 plaši ova stvar

Šta Srbi misle o koroni, u koga imaju najviše poverenja i čega se najviše plaše, pokazali su rezultati istraživanja „Šta o pandemiji ovog virusa misle građani Srbije“.

Korona, ljudi
Korona, ljudi, Foto: Tanjug/AP

U istraživanju koje Demostat javnosti predstavlja sutra, čak 37 odsto ispitanih oseća se uglavnom optimistički, najviše poverenja u pitanjima korone imaju u lekare, a najviše ih brine pad standarda.

Kada je reč o poverenju, 44 odsto najviše poverenja ima u lekare i naučnike, zatim u predsednika Aleksandra Vučića – 31 odsto podrške ispitanika, a iza njega su Krizni štab, Vlada Srbije, Svetska zdrastvena organizacija i na kraju mediji.

Na pitanje šta ih najviše zabrinjava u ovim uslovima, čak 63 odsto je odgovorilo da su to rast troškova života i opadanje standarda.

Pandemija korona virusa je tek na drugom mestu, dok je na trećem mestu zabrinutost građana od pogoršavanja ekonomske situacije.

Korona u Srbiji
Korona u Srbiji, Foto: EPA

Ipak najveći deo ispitanih, 37 odsto, bira optimizam kao preovlađujuće raspoloženje, 18 odsto – zabrinutost i strah, 14 odsto – spremnost za učešće u promenama, 13 odsto – ravnodušnost, 10 odsto – pesimizam i osam odsto – zadovoljstvo.

Što se tiče televizija, najčešće gledana televizija kod ispitanika je RTS sa 34 odsto, a nakon toga slede Pink – 19 odsto, Prva – 15 odsto, N1 – devet odsto, Nova S – tri odsto, B92 – tri odsto i Hepi – tri odsto.

Istraživanje je sproveo Demostat sredinom septembra ove godine na uzorku od 1. 200 ispitanika.

U rezultatima ovog istraživanja, nalaze se odgovori na pitanja koliko su građani Srbije uplašeni pojavom kovida, a koliko zabrinuti, koja društvena grupa pokazuje više, a koja manje straha, koliko se poštuju preventivne mere, koliko ljudi se ni po koju cenu ne bi vakcinisalo.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi