Predsednik sindikata policije i policijskih starešina
Privatna arhiva Alo
Predsednik Srbije

Tanjug/Tanja Valić

Predsednik Srbije, Foto: Tanjug/Tanja Valić

 

- Molimo Vas da nam u ime zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije koji nemaju rešeno stambeno pitanje pomognete da dođemo do odgovora kada će se doneti Uredba na osnovu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada kojom će se utvrditi način raspodele stanova na kojima je ovo ministarstvo određeno za korisnika.

- Takođe je neophodno da nam se odgovori i kada će licima koja su ostvarila pravo na davanje stanova u zakup na osnovu zakonom predviđene procedure biti omogućeno pravo na kupovinu istih. Sa ovim pitanjima smo se obratili 08.10.2018. godine ministru saobraćaja građevine i infrastrukture Zorani Mihajlović i, unazad skoro godinu dana, nismo dobili nikakav odgovor -naveo je sindikat policije i policijskih starešina .

Prema njihovim navodima, delimično rešenje problema je u uredni zakona koji osam godina čeka na usvajanje.

- Zbog toga smo prinuđeni da se Vama obratimo, jer su ovim sindikatu uputili pitanja kolege stacionirane u Medveđi, Valjevu, Babušnici koji, iako legalno useljeni u stanove u ovom gradu, još uvek godinama (10-15 godina!) plaćaju državi zakup za stanove u kojima legalno borave.

- Oni su useljeni na osnovu dokumenta čiji je radni naziv Uredba o rešavanju stambenih pitanja zaposlenih lica u državnim organima a koja na svoj konačan oblik i usvajanje čeka već punih osam (?) godina. Donošenje ove uredbe je u isključivoj nadležnosti pomenutog ministarstva. Zbog svega toga ovaj sindikat se zalaže da Vi lično uložite svoj autoritet kako bi pomenuta uredba bila donesena što pre i što kvalitetnije - navode iz sindikata i dodaju:

Predsednik sindikata policije i policijskih starešina

Privatna arhiva Alo

Predsednik sindikata policije i policijskih starešina, Foto: Privatna arhiva Alo

-Sigurni smo da je svim čelnicima R.Srbije itekako dobro poznata katastrofalna stambena situacija u kojoj se nalaze zaposleni u državnim organima a posebno u MUP R.Srbije. Veoma je teško policajcu (a najčešće je on jedini koji radi u porodici) da plaća podstanarski stan, podiže decu itd. U poslednje vreme je država dosta učinila na poboljšanju života i rada zaposlenih u policiji, ali je stambeno pitanje ono koje i dalje muči mnoge, posebno u velikim gradovima, gde su i najveći radni izazovi za pripadnike policije.

Zbog svega toga molimo Vas da izađete u susret molbi našeg sindikata jer navedeni primeri su samo ilustracija problema koji predugo traje (a koji se nikako ne rešava) i nije ograničen samo na ove gradove, niti samo na naše ministarstvo. Uzdamo se u Vašu, više puta dokazanu efikasnost, i očekujemo brzo donošenje pomenute uredbe - stoji u otvorenom pismu sindikata upučeno predsedniku Srbije.

U potpisu,  

Sindikat policije i policijskih starešina

Predsednik Blažo Marković