Patrijarh Irinej
Alo / Marko Đoković
Patrijarh Irinej

Alo / Marko Đoković

Patrijarh Irinej, Foto: Alo / Marko Đoković

Zbog epidemije koronavirusa kojoj se ne nazire kraj, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve prvi put u istoriji ove godine mogao bi da bude održan onlajn, saznajemo nezvanično od izvora iz vrha crkve. 

Pročitajte još:

Prema njihovim rečima, razlog što se razmatra mogućnost virtuelnog sabiranja, uprkos činjenici da većini arhijereja moderne tehnologije nisu bliske, jeste to što se u SPC nagomilalo mnogo problema od kojih neki zahtevaju hitno rešavanje.

crkva u palestini

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

- Sabor nije mogao biti organizovan u maju i tada je dogovoreno da se održi u septembru. Međutim, kako je sve krenulo, veliko je pitanje da li će i tada to biti moguće jer su vladike raštrkane po raznim zemljama pa i kontinentima. Pitanje je kada će se sve granice pootvarati i da li bi se i tada smelo rizikovati da se episkopi koji dolaze sa raznih krajeva sveta nađu u istoj prostoriji sa patrijarhom koji je čovek u zaista ozbiljnim godinama. Istovremeno, čini se da problema u našoj crkvi nikada nije bilo više. Tu su dešavanja u Crnoj Gori, otvoreni ratovi koje pojedni episkopi vode međusobno, neretko i javno preko sajtova eparhija, što se nikada ranije nije dešavalo. Uočljivi su i napadi koje organizuju protiv patrijarha i pokušaji da ga uvuku u neke nenormalne priče, takođe, imamo i upražnjeni tron valjevske eparhije nakon što je vladika Milutin preminuo od ovog opakog virusa, a da ne pričamo o svemu što je ovih dana radio Grigorije - objašnjava naš izvor razloge zbog kojih bi se članovi najvažnijeg crkvenog tela mogli naći pred kamerama računara.

Grigorije se ne sekira, on će u politiku

I verski analitičar Željko Injac izjavio je nedavno da će predstojeći Sabor biti vrlo zanimljiv zbog kadrovskih promena do kojih će doći.

- U crkvenim krugovima se već uveliko govori da će nekoliko episkopa tada sigurno biti penzionisano, upravo zbog svog neprimerenog ponašanja, a između ostalih i Grigorije. Međutim, pitanje je koliko je to Grigoriju lično problem pošto se u nemačkoj eparhiji pred vernicima i sveštenicima otvoreno hvali da će se kandidovati na predsedničkim izborima i stati na crtu Vučiću. Grigorije ima ozbiljnu podršku među drugosrbijancima i u građanskoj opoziciji. Njegove skorašnje izjave zapravo su politička promocija, može se slobodno reći da je on već krenuo u izbornu kampanju - naveo je on tada.

S druge strane, politički analitičar Branko Radun za „Alo!“ ističe da će na Saboru, ma kako on bio organizovan, zasigurno biti veoma burnih dešavanja...

- Naša crkva je veoma konzervativna i zato mi malo čudno zvuči onlajn Sabor, međutim, s obzirom na celu situaciju, to nije nerealno. Problema u SPC ima mnogo, to je činjenica, ali imam i utisak da nekim vladikama odgovara ova situacija sa koronom i granicama. Takođe, siguran sam da će, kada do Sabora dođe, neki episkopi iz različitih interesa pokušati da smene patrijarha, odnosno da ga penzionišu tako što će ga proglasiti nesposobnim da vodi crkvu. Neki će to pokušati zato što sebe vide na njegovom mestu, a neki zato što im užasno smeta to što je on čovek koji sve balasnsira i nije radikalan. Tom uklanjanju patrijarha na jedan kulturan način već se uveliko raduju oni episkopi koji su protiv njegovog stava po različitim pitanjima, uključujući i odnos prema vlasti i drugim crkvama - objašnjava analitičar. Patrijarh će verovatno, sa druge strane, pokrenuti pitanje smene nekih vladika koji su to svojim postupcima i ponašanjem odavno zaslužilili, a on ih je do sada štedeo - zaključuje Radun.

Preporučujemo: