Ako spavate manje od 6 sati, preti vam velika opasnost! Posebno na udaru jedan organ

Dobar san neophodan za zdravlje organizma.

Dragan Hrnčić, fiziolog
Dragan Hrnčić, fiziolog, Foto: Printskrin

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a docent dr Dragan Hrnčić fiziolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i prof. dr Ranko Raičević predsednik Društva neurologa Srbije istakli su da je san preduslov dobrog zdravlja.

„Spavanje je jedan od vitalnih procesa u organizmu i ako su narušeni i kvalitet i kvantitet spavanja naš organizam kao celina trpi, trpe i svi organi. Nedostatak spavanja nosi faktor rizika od brojnih oboljenja. Jedna neprespavana noć umanjuje stepen koncentracije tokom dana. Narušavanje kvaliteta spavanja dovodi do poremećaja metaboličkog sindroma, povećanje sindroma da dobijete šećernu bolest, srčane bolesti. I što je jako značajno u današnje vreme pandemije, smanjuje se i nivo imuniteta i na taj način slabe funkcije organizma", istakao je docent dr Dragan Hrnčić.

Koliko dugo spavate?

Ukupan broj glasova: 445

 • Manje od 6 sati: 35% (157)
 • U proseku od 6-9 sati: 62% (276)
 • Dugo, često spavam i po 12 sati: 3% (12)

„Izostanak sna u onom fiziološkom minimumu nosi mnogobrojne posledice koje se reflektuju na celokupni organizam, ali najviše trpi mozak koji je svih 24 sata angažovan na određenom nivou, treba mu najmanje šest do osam sati u kontinuitetu da bi došlo do regeneracije potrošenih snaga. Posledica defrilacije sna je epileptični napad, mozak ne može da se regeneriše", rekao je dr Ranko Raičević redsednik Društva neurologa Srbije.

Šta se dešava sa našim telom kada spavamo duže?

„Preterano spavanje nije dobro i predugo spavanje predstavlja faktor rizika. Potrebno je poštovati preporuke koje su za odraslu populaciju sedam do devet sati, a kod dece i mlađih osoba količina sna koja je dovoljna za normalno funkcionisanje je do 14 sati. Isto tako i posao kojim se bavite određuje količinu sna koja vam je potrebna. Indikator kvalitetnog sna je vaše funkcionisanje tokom dana", istakao je docent dr Dragan Hrnčić.

San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik
San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik, Foto: Shutterstock, ilustracija

„Isprekidan san je loš san koji ne daje mogućnosti da povratimo svoje fiziološke resurse, čvrst san prolazi kroz sve fiziološke faze spavanja. Ako menjamo dan za noć kada je san u pitanju mozak ima akutni stres koji donosi različita oboljenja", rekao je dr Ranko Raičević.

Za spavanje je neophodno obezbediti kvalitetne uslove, od prostorije do kreveta i jastuka. Važno je da prostorija bude zamračena i hormon spavanja melatonin luči se u mraku, a plava svetlost mobilnih telefona narušava njegovo lučenje.

Povezane vesti

 • Korisnik: maxmix
  18/09/2020 - 06:45
  Naravno treba odmoriti kada god ima vremena ali ne preterivati
 • Korisnik: Masa
  17/09/2020 - 22:52
  San je bitan za funkcionisanje celokupnog organizma. Pre svega utice na psihu, koncentraciju a onda i na fizicku aktivnost. Covek koji nema dobar i kvalitetan san je pola coveka.
 • Korisnik: Tanja
  17/09/2020 - 21:58
  Za odmor uvek treba pronaci vremena.
 • Korisnik: Filip
  17/09/2020 - 19:27
  Treba odvojiti dovoljno vremena za odmor.
 • Korisnik: Marko
  17/09/2020 - 19:09
  Eh, kada bih mogao da spavam kao sto kaze doktor, bio bih srecan covek.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi