danica mitrić
dejan briza
danica mitrić

dejan briza

Bivše radnice ZOP-a Ljiljana Skerlić, Danica Mitrić, Mirjana Božinović i Olivera Kuč,  Foto: Dejan Briza

Posle toga dobile su otkaze i debelo su zakinute za otpremninu!

Grupa od 130 žena koje su 2005. tužile Narodnu banku Jugoslavije zbog šut-karte uručene svega godinu ili dve uoči odlaska u penziju i otpremnine obračunate bez uzimanja stručne spreme i radnog staža u obzir, čekaju pravdu već 12 godina.

One u tužbi tvrde da su otkaze potpisale pod pritiskom i da su, primera radi, za 30 godina staža dobile otpremninu od oko 4.000 evra, dok su njihove koleginice sa istim stažom šest meseci kasnije uzele 12.000 evra, a direktori od 70.000 do 100.000 evra!

U razgovoru za „Alo!” Danica Mitrić, Ljiljana Skerlić, Mirjana Božinović i Olivera Kuč tvrde da su otkaze dobile nezakonito i da su posle isplate otpremnina ostale kratkih rukava!

- Nekada smo bile cenjene zbog danonoćnog rada, jer su sve uplate i doprinosi na području bivše Jugoslavije morali da budu zavedeni istog dana! Na području bivše Jugoslavije imali smo oko 10.000 zaposlenih. Sve se preko noći promenilo kada je Mlađan Dinkić 31. decembra 2002. ukinuo Zavod za obračun i plaćanje (ZOP). Naše prostorije su zauzele Komercijalna i Banka Intesa, kao i Nacionalne štedionice. Prvi radni dan posle gašenja firme bio nam je 3. januar 2003. i tada smo u Kneza Miloša 4 zatekle pustoš! Nameštaj je bio odnet, a žice telefona iskidane! Bili smo ostavljeni na milost ili nemilost, ne znajući šta nas čeka - kaže Danica Mitrić, koja je 30 godina radila u ZOP-u i dodaje da su ih u Brankovoj 25, u sadašnjoj zgradi APR-a, dočekali neprijateljski!

sanja pavlović

dejan briza

Advokat Sanja Pavlović , Foto: Dejan Briza

 

Sanja Pavlović: Žalba pet godina čami u fioci!

Advokat Sanja Pavlović, koja od februara 2016. zastupa 84 žene, tvrdi da žalba koju je njen kolega uložio 2012. još čami u Prvom opštinskom sudu! - Zahtev za isplatu razlike u otpremnini prvobitno je usvojen, ali je posle uložene žalbe ukinut. Apelacioni sud je naložio da se postupak ponovi i tada je zahtev odbijen sa obrazloženjem „da nije bilo pritiska da potpišu otkaz”. Moj kolega je 2012. uložio žalbu, ali ona nije razmatrana, jer još nije poslata Apelacionom sudu! - tvrdi advokat Sanja Pavlović.

- Obezbeđenje nije htelo da nas pusti unutra! Kad smo na jedvite jade ušli, sve su nas smestili zajedno na peti sprat, gde je bilo kao u oboru! Nije bilo struje, nijednog stola i stolice. Sedeli smo po hodnicima na kutijama, a tretirali su nas kao nižu rasu! Nedelju dana kasnije pojavio se Dušan Lalić, zet Miroljuba Labusa, i počeo da priča neke nebuloze „da ćemo da radimo kartice” i više se nikada nije pojavio. Odmah posle toga stigli su džakovi puni dokumentacije i buba! Naređeno nam je da zavedemo zahteve Dafininih i Jezdinih štediša, koji su tražili isplatu uloženog novca. To su bili iznosi do 10.000 maraka, dok su veliki ulozi bili pod ključem i nama nisu bili dostupni! Od elitnih kontrolora sa platama od 23.000 dinara postale smo neraspoređene! Nismo dobile rešenja, a plate su nam smanjene za čak 10.000 dinara - ogorčeno priča Danica Mitrić.

Pretnje su počele da im stižu, kako tvrde, kada su Dafinine i Jezdine štediše isplaćene iz državne kase.

- Znali smo da će nam doći crni petak kada završimo posao! Steva Glavaš, jedan od direktora, počeo je da preti da ne znaju šta će s nama. Rekao je da, zavisno od radnog staža, možemo da dobijemo otpremninu u iznosu od dve do 10 plata. Govorio je: „Uzmite, ili ćete ostati bez ičega! Potpišite, ili nećete dobiti ništa!” Posle strahovitog psihološkog pritiska bile smo primorane da potpišemo ugovore o navodnom sporazumnom raskidu, ali se ispostavilo da smo prevarene i da na birou za nezaposlene nemamo pravo na nadoknadu, jer nije pisalo da smo tehnološki višak - tvrdi Ljiljana Skerlić, koja je u ZOP-u radila nepune 33 godine.

Olivera Kuč, majka troje dece, dobila je za 18 godina staža 240.000 dinara i istog dana je kupila 3.000 evra.

- Prvo što su me pitali bilo je kako sam pet godina bila na bolovanju? Rodila sam troje dece i vezano bila na trudničkom i porodiljskom bolovanju. Ispalo je da sam kriva što sam rađala decu! Da li je trebalo da ih ostavim i od njih napravim socijalne slučajeve?! Nas su isterali na ulicu, a banke su zapošljavale studente preko zadruge! - ozlojeđeno kaže Olivera Kuč.

Mirjana Božinović navodi da su doživele šok kada su saznale da su izigrane!

- Grupa naših koleginica slučajno je upala u grupu sa rukovodećim kadrom, koji je dobijao ekstra iznose. Pokazale su nam svoje ugovore i bilo je jasno da smo mi zakinute! Ja sam za 29 godina staža dobila 355.000 dinara i kupila 4.400 evra, dok je moja koleginica za isti staž svega šest meseci kasnije dobila 949.000 dinara, odnosno 11.860 evra. Tužile smo NBJ za razliku jer bismo dobile neuporedivo veći iznos da smo otišle šest meseci kasnije. Nekoliko naših kolega je umrlo i nije dočekalo pravdu, ali su njihovi naslednici preuzeli parnicu - navodi Mirjana Božinović i dodaje da su spremne i na vansudsko poravnanje, samo da se agonija okonča.

 

danica mitrić

dejan briza

Danica Mitrić na svojoj koži iskusila zlostavljanje na poslu, Foto: Dejan Briza

 

Infarkt i recke za pišanje!

Danica Mitrić, koja je posle otkaza imala infarkt, kaže da im je šefovica pisala recke kad idu u toalet! - Nije bilo šetnje dok se ne zavedu nalozi, kojih je bilo 15.000-20.000 dnevno! Šefica je pisala recke kad idemo u WC! Zaključavala je vrata i kad neka žena prekorači limit, odbrusila bi: „Ne može, pišala si dvaput!” Čak smo i decu vodile da spavaju u kancelariji. Mnoge žene su se razvele jer nismo imale radno vreme. Posle otkaza sam imala infarkt, ali nisam odustala od borbe. Posle oporavka sam prala plehove u pekari i čaše u kafani, jer mi je ćerka bila student - kaže Danica Mitrić.

 

Komentari (2)

ŠOJKE

20.11.2017 18:11

DOBRO STE PROŠLE. JA ZA 30 GOD.RADNOG STAZA 180.000,00 DIN. U TOM SLUČAJU 10.000 BANKARSKIH RADNIKA JE OŠTECENO I MNOGI SU POMRLI I BEZ PENZIJE.

Marija

21.11.2017 16:47

Niko ne spominje sta je sa radnicima koji su u novokomponovanim privatnim firmama dobili otkaz ili potpisivali sporazumni raskid rada sa iznudom pa nisu dobili ni 10 para a na penziju bez para morali cekati.I to su drzavljani Srbije.Zakon bi trebao biti za sve isti ALI NIJE to se zna,To su zivotne teme za DOBRE I VREDNE NOVINARE.