"KINESKI EPIDEMIOLOZI SU UPOZORAVALI LJUDE DA TO NE UNOSE U KUĆU" Zabrinuti novinari postavili pitanje od kojeg svi strepimo

Na današnjoj sednici Vlade Srbije saopšteno je novo stanje u vezi sa epidemijom korona virusa, a jedno pitanje je privuklo posebnu pažnju.

Krizni štab
Krizni štab, Foto: Printscreen

Novinarka Tanjuga upitala je koliko je opasan sneg koji trenutno pada u Srbiji.

- Da li su vam kineske kolege napomenuli nešto za sneg i kako deluje na COVID-19? Jedan naš građanin koji se vratio iz Vuhana objavio je upozorenje građanima da ne diraju sneg i da ga ne unose u kuću, kao i da je kineska vlada izdala takvo upozorenje još za vreme epidemije u Vuhanu gde se kaže da je virus aktivniji u snegu čak i duže nego na metalu. Hoće li biti nekih preporuka stanovništvu da ne izvode decu?

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se virus zadržava na snegu duže nego na toplom vremenu, ali da se on ipak nalazi u čoveku.

- Nismo razgovarali konkretno o snegu. Činjenica je da virusi opstaju mnogo duže na niskim temperaturama. Zadržava se duže, ako u opšte dospe do snega, ali virus se nalazi u sekretima čoveka i ako oni dodirnu površinu snega, sigurno je da će se virus tu zadržati nešto duže. Nisam razmišlja kako će se virus ponašati u dodirru sa snegom, ali ne vidim da je to nešto posebno opasno, ako se posle toga obavezno peru ruke. Svako dodirivanje podrazumeva pranje ruku nakon toga - zaključio je Kon.

- Virusi ne mogu da se razmnožavaju u snegu jer im je potreban domaćin - istakla je doktorka Milošević.

Sneg nastavlja da pada u Srbiji

Visina snežnog pokrivača jutros je u većini mesta u Srbiji bila 10 do 20 centimetara, izjavio je meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj navodeći da će sneg nastaviti da pada i da se očekuje da će do sutra napadati još 10 do 20 centimetara.

“Snežne padavine će nastaviti danas do kraja dana, tokom naredne noći i sutra u prvom delu dana. U celoj Srbiji imaćemo sneg s tim što se više padavina očekuje u istočnom delu zemlje i planinskim predelima”, rekao je Sovilj za Tanjug.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi