Kiša, nevreme
Alo.rs/ Nenad Vujanović
Kiša, nevreme , Foto: Alo.rs/ Nenad Vujanović

Državno hidrometeorološki zavod (DHMZ) u petak je izdao upozorenje da bi u drugoj polovini petka te u noći s petka na subotu severni Jadran i zapadni deo unutrašnjosti moglo zadesiti jače grmljavinsko nevreme i obilna kiša te bujične poplave.

Meteorologinja DHMZ-a dr. sc. Tanja Renko na Twitteru je napisala da bi građani područja koja bi trebalo pogoditi najteže nevreme trebalo "skloniti sve što ne žele da kiša i vjtar odnesu", prenosi Dalmacija danas.

Prema podacima mreže Pljusak.com, u dijelovima Istre već je ponegdje palo preko 30 litara kiše po kvadratnom metru, većinom na zapadnoj obali.

Neverin.hr na svojoj Facebook stranici navodi da se u Hrvatskoj očekuje "nestabilno vreme uz razvoj jačih grmljavinskih pljuskova, lokalno uz veću količinu kiše te mogućnost olujnih udara vetra".

Crometeo je na svojem Facebooku izvestio o popodnevnim "pripremama" za nevreme na otoku Krku.

Neverin.hr ipak izveštava da se najavljeno nevreme u ranim popodnevnim satima već približilo Istri. IstraMet preko svog Facebook profila javlja da je nevreme već zahvatilo Senj.

NEVREME STIŽE I U SRBIJU!

U toku noći (24/25.07.) i sutra ujutro (25.07.) intenziviranje grmljavinskih procesa očekuje se u Vojvodini, a tokom dana i u ostalim krajevima uz lokalnu pojavu grada i količinu padavina veću od 20 mm za kratak vremenski period, navodi se u upozorenju RHMZ.

Pročitajte i:

U toku večeri i noći sever Srbije zahvatiće oblačni sistem sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a na severu Vojvodine očekuju se veoma obilni pljuskovi, pri čemu bi palo i preko 30 mm kiše po kvadratnom metru.

Tokom vikenda centar ciklona premeštaće se preko severa Srbije. U subotu tokom dana oblačni sistem sa kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatiće i ostatak Srbije, pa se posle podne i uveče obilnije padavine očekuju juženije od Save i Dunava. Biće uslova i za grmljavinske nepogode, grad i olujni vetar. Maksimalna temperatura u subotu od 24°C na severu do 32°C na jugoistoku Srbije, a u Beogradu nakn jutarnih 20°C, tokom dana 26°C.

Nedeljna prognoza

Printscreen/ Weather2Umbrella

Nedeljna prognoza, Foto: Printscreen/ Weather2Umbrella

U nedelju ujutro oblačnije, ponegde sa sumaglicom i slabom kišom. Tokom dana dosta sunčanih, ali i oblačnih intervala. Na zapadu i jugozapadu posle podne ponegde pljuskovi sa grmljavinom. Maksimalna temperatura od 25 do 30°C.

Inače, zbog položaja centra ciklona iznad Srbije, vetar će tokom vikenda biti veoma slab, pa se usled formiranja snažnih kumuloninbusa, upravo zbog slabih visinskih strujanje očekuje veoma sporo premeđtanje tih snažnih grmljavinskih oblaka, pa se na pojedinim lokacijama u veoma kratkom vremenskom intervalu očekuju veoma obilne padavine. Ponegde se očekuju lokalne poplave, ali ne zbog izlivanja rečnih tokova, već zbog nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate veću količinu padavina u kratkom vremenskm intervalu.

Zbog očekivanih obilnijih padavina i grmljavinskih oluja, preporučuje se povećan oprez i izbegavanje bravka na otvorenom u kritičnim trenucima vremena.

Ogroman oprez preporučuje se i u saobraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i klizavi, a u predelima sa obilnijim padavinama očekuje se i veće zadržavanje vode. Ponegde su moguće i lokalne poplave. Na putevima kroz klisure i useke očekuje se opasnost od odrona.

Od nedelje stabilizacija vremena, a od ponedeljka povratak sunčanog vremena i leta.

Pročitajte još:

Komentari (2)

Srđan

24.07.2020 21:34

Opet promašaj Mogu da se kladim da kapi kiše neće biti Nemaju meteorolozi pojma

istinu

25.07.2020 07:01

@Srđan - Znaju oni, računaju, ali rsdarska i satelitska izviđanja su objektivna.