"Drinka Pavlović", priprema za školsku godinu
Nenad Vujanović

Nenad Vujanović

"Drinka Pavlović", priprema za školsku godinu, Foto: Nenad Vujanović

Kako u učionicama neće smeti da bude više od 15 đaka, to znači da će i u čuvenoj „Drinki“ svako odeljenje biti podeljeno u dve grupe. Inače, škola se uveliko čisti i priprema za dolazak učenika, u šta su se uverili i reporteri „Alo!“.

Da li smatrate da će ovakav vid nastave uticati negativno na decu?

 

Jole Bulatović, direktor te škole, u razgovoru za naš list navodi da će učenici, u zavisnosti od uzrasta, nastavu pohađati na osnovu tri različita plana.

- Prvaci i drugaci pohađaće celodnevnu nastavu, svakog radnog dana. Iako svako odeljenje delimo na dve grupe, svi oni će dolaziti u školu u 8 i ostajaće do 12.35. Za to vreme imaće jedan blok od četiri časa i drugi blok od tri časa. Inače, sa svakim odeljenjem do sada su radila po dva učitelja, a sada svaka grupa dobija po jednog. Grupi A prva četiri časa držaće jedan učitelj, koji će onda prelaziti kod druge grupe za sledeća tri časa. Sledećeg dana, nastavnici će se rotirati, tako da će svaka grupa imati jednak broj časova iz svakog predmeta - pojasnio je Bulatović.

Kod kuće samo TV nastava

Za one koji su se opredelili da nastavu prate od kuće, to će podrazumevati, navodi Bulatović, praćenje časova na javnom servisu. Konsultacije i domaće zadatke nastavnici će im davati preko onlajn platforme, koja je zamišljena kao dopuna i za njih i za one koji imaju časove u školi. Kad je reč o časovima fizičkog, naš sagovornik navodi da će se zasad održavati u školskom dvorištu dok traje lepo vreme.

Jole Bulatović, direktor O.Š.

Nenad Vujanović

Jole Bulatović, direktor O.Š. "Drinka Pavlović", Foto: Nenad Vujanović

Između časova imaće male odmore, ali i dve veće pauze od po 20 minuta.

I đaci trećeg i četvrtog razreda takođe će biti podeljeni u dve grupe, dolaziće u školu svaki dan, ali njihov dolazak biće u različitim terminima.

Dezinfekcija će se obavljati dva puta dnevno

Nenad Vujanović

Dezinfekcija će se obavljati dva puta dnevno, Foto: Nenad Vujanović

- Pošto u svakom odeljenju trećeg i četvrtog razreda radi po jedan učitelj, đaci će se deliti na A i B grupu i nastavu pratiti u dva različita termina. Tako će A grupa u školi biti od 8 do 10.30, dok će B grupa nastavu pratiti od 11 do 13. Grupa A će imati četiri časa, grupa B tri časa, a onda će se sledeće nedelje menjati tako da grupa B ima četiri časa, a grupa A tri časa - ističe naš sagovornik.

Verujemo da neće biti ukora

- Deci ćemo stalno objašnjavati zašto je važno da nose maske, a ako neko baš bude insistirao da je skine, pozvaćemo roditelje, pa ćemo pokušati da problem rešimo na tom nivou. Oni koji neće da nose masku, trebalo je da se opredele za nastavu od kuće - objašnjava Bulatović.

On dodaje da će se na taj način omogućiti jednak broj časova za sve đake.

Kada mlađi razredi završe nastavu, spremačice imaju tačno 25 minuta da sve prostorije detaljno prebrišu, dezinfikuju i pripreme za dolazak starijih učenika.

- I oni su podeljeni na po dve grupe. Od 13 sati startuju grupe A, a od 16 sati grupe B. Razdvajaju se i po danima, pa jedne nedelje grupa A ide ponedeljkom, sredom i petkom, a grupa B utorkom i četvrtkom. Sledeće nedelje grupe se rotiraju - objašnjava on.

U boravku do 60 učenika

- Učenici trećeg i četvrtog razreda moći će da budu u boravku. Biće napravljene tri grupe od po 20 učenika sa kojima će raditi po jedan nastavnik. U slučaju da bude više zainteresovanih od predviđenog broja, roditelji će morati da donesu potvrde da ne mogu da rade od kuće. Užina za svakog učenika biće posebno upakovana - navodi Bulatović.

Škola je obezbedila maske za osoblje, dok će maske za decu obezbediti roditelji.

Od septembra će u ovu školu ići 32 odeljenja, odnosno 64 grupe. Iako zvuči haotično kada se sve ove informacije nađu na jednom mestu Bulatović je ubeđen da će se kako deca, tako i roditelji, i nastavnici brzo navići na novi način rada.

Pročitajte još: