DANAS FARBAMO VASKRŠNJA JAJA Slobodno ih ukrasite po želji, ali neka vam bar jedno bude u ovoj boji - postoji jak razlog!

Za čuvarkuću se veruje da tera zle sile i demone od kuće i ukućana, odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće - otuda potiče i njegov naziv.

Uskrs Vaskrs Uskršnja Vaskršnja jaja
Uskrs Vaskrs Uskršnja Vaskršnja jaja, Foto: Shutterstock

Danas je Veliki petak, dan koji se još naziva i "petak stradanja", a podrazumeva najstroži post. Na ovaj dan farbamo vaskršnja jaja i pripremamo ih za nedelju.

Postoji mnoštvo tehnika farbanja jaja i svaka domaćica bira sebi najlepšu, ali ono što je u većini domova neizbežno jeste bojenje barem jednog jajeta u crvenu boju. Kako je boja Vaskrsa crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv, običaj u Srbiji je da se prvo jaje farba crvenom bojom. Ovo jaje se naziva čuvarkuća, čuva se cele godine i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane. Pročitajte OVDE zašto ne treba bacati vodu u kojoj ste kuvali jaja.

Za čuvarkuću se veruje da tera zle sile i demone od kuće i ukućana, odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće - otuda potiče i sam naziv.

U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se čuva sve do sledeće godine, tačnije dok se ne ofarba novo jaje. Kada se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao. Recept za vaskršnju pogaču pročitajte OVDE.

Vaskrs, Uskrs, pogača, jaja, uskršnja pogača
Vaskrs, jaja, Foto: Shutterstock, ilustracija

Sa druge strane, oni koji imaju dvorišta poštuju običaj zakopavanja prošlogodišnje čuvarkuće u zemlju pod drvo koje želite da bude plodno.

Kada osvane vaskršnje jutro, ukućani se prvo omrse jajima. Tri dana, koliko Vaskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije daruju se ofarbanim jajima, u posetu se ne ide bez jaja, niti će se desiti da vam tih dana neko dođe u posetu, a da vam nije doneo jaja.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi