Protest taksisti Slavija
Alo!/Vladimir Marković
Protest taksisti Slavija

Alo!/Vladimir Marković

Protest taksisti Slavija, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Taksisti, njih oko 6.500, već osam dana blokiraju centralne prestoničke ulice u Beogradu, pa su svi koji u vreme protesta odlaze na posao, kod lekara ili u školu praktično pretvoreni u njihove taoce.

 

Kako za „Alo!“ najavljuje Aleksandar Bijelić, predsednik Saveza taksi udruženja Srbije, taksisti će od naredne nedelje radikalizovati proteste, a podršku će im dati i kolege iz Novog Sada, Kragujevca i Niša.

Činjenice

- Od 6.500 taksista koliko ih radi u Beogradu, njih oko 4.000 duguje za porez oko 240 miliona evra.

- Zakon o prevozu putnika, koji je izmenjen prošle godine i koji je trebalo da uvede u red oblast prevoza putnika u Beogradu, uneo je samo još veći haos.

- Izmene su učinjene, ali suština je ostala ista, pa se nezadovoljstvo obe grupacije samo dodatno uvećalo.

- Zakon je definisao da se taksiranjem bave profesionalni vozači, propisao relativno stroge uslove o  veličini vozila i njihovim tehničkim pregledima, a izmene su potpuno ignorisale nov način usluge. Time su, praktično, izigrani „kargoisti“.

- Nakon toga „CarGo“ je sebe registrovao i kao udruženje građana, a nov način prevoza definisao kao pružanje pomoći drugome.

S obzirom na to da maltretiranje građana prestonice traje danima, da ljudi ne mogu da stignu na posao, deca u školu, a bolesni na klinike i da pritom taksistima ne pada na pamet da prilikom borbe za svoja prava uvaže osnovne potrebe građana reagovala je i premijerka Ana Brnabić.

- Nije fer da taksisti blokiraju grad i da maltretiraju građane. Vlada je uvek spremna da razgovara. Izlazila smo im u susret i po pitanju neplaćanja poreza i reprograma za poreze. Koliko je njih uopšte potpisalo s Poreskom upravom reprogram za poreze, pa im nismo oduzimali vozila - rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da to što radi kompanija „CarGo“ nije kršenje zakona, već apsolutno pronalaženje rupa o njemu.

- Mi možemo da razgovaramo o tome i kako da promenimo zakon. Ali ta taksi udruženja koja danas maltretiraju građane učestvovala su u pravljenju tog i takvog zakona - rekla je Brnabićeva.

Pročitajte još:

 

Međutim, u Ministarstvu saobraćaja, na čijem čelu je Zorana Mihailović, smatraju da u Zakonu o prevozu putnika, koji je nedavno izmenjen, i to nakon sličnih, doduše manjih i umerenijih, protesta taksista prošle godine u isto vreme, nema nikakvih rupa.

Ana Brnabić

Tanjug/Vlada Srbije 29-03-18

Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Vlada Srbije 29-03-18

- U ovom zakonu nema nikakvih rupa, kako se pokušava predstaviti u delu javnosti, već je reč o pokušajima da se opravda nelegalno obavljanje prevoza udruženja „CarGo“. Za sprovođenje Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju nadležni su gradski inspekcijski organi, policija i komunalna policija, kojima su zakonom data i dodatna ovlašćenja, kako bi mogli da sankcionišu svaki vid nelegalnog prevoza - navodi se u saopštenju koje je medijima dostavljeno iz kabineta ministarke.

Zorana Mihajlović

Aleksandar Stojanović

Zorana Mihajlović, Foto: Aleksandar Stojanović

Taksisti: Naša će biti poslednja

Aleksandar Bijelić, predsednik Saveza taksi udruženja Srbije kaže da taksisti ne žele da razgovaraju s premijerkom jer bi onda morali da se povuku s ulica.

- Sledeće nedelje protesti će počinjati u 14, a završavaće se u 17 časova. Biće još radikalniji i uveren sam da će na kraju naša reč biti poslednja - kaže Bjelić.

key="bf2b01bd44404786959c66237c7e982a" data-card-type="article-full">

Novi šef EU diplomatije zapalio salu: Srbiju dobro poznajem, prvo što ću da uradim je da odem u Prištinu!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 08.10.2019. 08:40 Imenovani šef diplomatije EU Žozep Borel kaže da dijalog Beograda i Prištine predugo traje. Džozef Borel, Foto: Tanjug/AP On dodaje da se trenutno stanje ne može nastaviti i da se mora postići sporazum, na čemu će se on snažno angažovati, a prvo će posetiti Prištinu, jer, kaže, Srbiju već dobro poznaje.

Bonus video

Funkcioner Saveza za Srbiju Branko Miljuš ulazi u zgradu Rektorata

 

 

 

Komentari (6)

S.

10.10.2019 12:19

Njihova će biti poslednja ? Možda će poslednja biti naša koji više nećemo koristiti taksi usluge!

mile

10.10.2019 12:48

pohapsite te lopove nekulturne

Provincijalac

10.10.2019 14:18

Ljudi, vaša poslednja može nekome zbog vaše bahatosti biti zadnja. Ako proradi srpski inat, imaćemo mnogo zdravije društvo i još nezadovoljnije taksiste. I najtežim bolesnicima kao oporavak preporučuju šetnju. Vozite se busom, biciklom ili mopedom, šetajte, ne dajte da nas uslovljava. Za moje pare, ja biram kako, sa kim i sa čim se vozim.

Pera

10.10.2019 17:21

Taksisti su najveci duznici po pitanju poreza u ovoj zemlji.

Pera

10.10.2019 17:21

Taksisti su najveci duznici po pitanju poreza u ovoj zemlji.

miki

10.10.2019 17:37

neka gospoda prvo plate porez pa nek traze prava