GMO
Goran Srdanov
GMO

Goran Srdanov

GMO, Foto: Goran Srdanov

Prethodno je oko stotinjak građana, u organizaciji Društva srpskih domaćina, prisustvovalo protestu na Trgu Republike sa koga je od nadležnih organa zatraženo da spreče uvoz, proizvodnju i promet GMO i proizvoda od GMO na teritoriji Srbije.

Predsednik Upravnog odbora Društva srpskih domaćina i narodni poslanik Miladin Ševarlić kazao je da je 135 skupština opština i gradova u Srbiji usvojilo deklaracije protiv uvoza, gajenja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO.

"Oko 80 odsto lokalnih samouprava u Srbiji je protiv uvoza, uzgoja i prometa genetski modifikovanih organizama. To je brana GMO lobistima koji hoće da prodaju Srbiju proizvođačima genetski modifikovanih organizama", kazao je Ševarlić.

On je kazao da je "red" da se narod u Srbiji pita o tako važnoj temi kao što je GMO.

"Niko nije dobio mandat, ma koliko glasova osvojio na izborima, da Srbiju pretvori u zemlju uvoza, prometa, plasiranja GMO. Zato tražimo da se narod pita, ne putem izbora već preko referenduma", kazao je Ševarlić.

Po završetku skupa na Trgu Republike, učesnici protesta su se uputili ka Domu Narodne skupštine gde su pre predaje zahteva za održavanjem referenduma, položili venac na "srpski zid plača" na kome su fotografije vojnika, policajaca i civila ubijenih i kidnapovanih tokom sukoba na Kosovu.

Kolona se zatim uputila ka zgradi RTS-a gde je predat zahtev javnom servisu za održavanje televizijske rasprave o zdravstvenoj i ekološkoj bezbednosti GMO a okupljanje je završeno ispred Vlade Srbije kojoj je predat zahtev za kažnjavanjem ministara i drugih državnih funkcionera koji su dozvolili da se u Srbiju uvozi GMO hrana.

Skupu "Srbija bez GMO-Marš protiv Monsanta" u Beogradu prisustvovao je i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, a istim povodom građani su se danas okupili i u Nišu i Kragujevcu.

 

Komentari (6)

GMO

20.05.2017 15:22

GMO je najbolji izum ljudskog roda na ovoj planeti do sada a jedini je problem šta su ga izumili Amerikanci a ne Rusi.

Alo

20.05.2017 15:23

Nema niti jednog dokaza da je GMO štetan i.

Probaj

20.05.2017 20:13

@Alo - i zadavi se jeduci.

momazver

20.05.2017 15:25

I ja sam protiv GMOvljive hrane!Marš od Srbije!

To MOMO

20.05.2017 20:12

@momazver - Sve što ne valja u Serbiju!

mrki

20.05.2017 19:26

jebo te gmo.nema nikakav ukus ta hrana.nije prava vestacka znaci da nije zdrava sabani.australijanci jedu istu hranu kao i ameri.slanina nema ukus ka da je posoljeni papir.meso nema ukus.voce i povrce bez ukusa.neznas sta jedes.takva je hrana i u hotelima i brodovima.a gosti se odusevljavaju.jer neznaju za bolje.pa vi sad jedite gmo.