Emir Kusturica
Printscreen/RTS
Emir Kusturica

Printscreen/RTS

Emir Kusturica, Foto: Printscreen/RTS

- Ne govorim to kao neko ko je zbog toga srećan ili nesrećan nego da je vrlo zanimljivo da mi posle 450 godina pod Turcima taj gen u tim palpogramima ne pronalazimo. Onda se postavlja pitanje ko su bile dahije? I da li dahije postoje isključivo kao neprijatelji koji dolaze sa strane, ili su oni zapravo neko ko je oduvek među nama - upitao je Emir Kusturica.

Reditelj je dodao da se zna da je Milan Garašanin objavio "Načertanije" 1848, ali da to uopšte nije delo velikosrpske koncepcije, nego je prvo ispisano u Engleskoj i prvi put objavljeno u jednom časopisu, pa tek onda preneto i predstavljeno kod nas, pa tek onda široko zahvaćeno kao ideja o velikosrpskoj budućnosti, koja se jedino ostvarila u vidu Jugoslavije, a Veliku Srbiju nikada nismo imali.

- Ali, ni to nije naša ideja. I ta je ideja bila u raspadu Otomanske imperije dovođena u tačku u kojoj bi jedan poduzetan narod mogao da bude stožerni, što bi rekli Hrvati, oko koga se vrte događaji i oko koga može da se plete budućnost, što je na kraju krajeva tom Jugoslavijom i dokazano - ukazao je Kusturica na svečanosti održanoj povodom Dana državnosti u Palati Srbija.

Emir Kusturica primio odlikovanje

Printscreen/RTS

Emir Kusturica primio odlikovanje, Foto: Printscreen/RTS

Pročitajte:

Komentari (1)

Ljiljana Kuzjak

18.02.2021 11:39

Jedva poznadoh velikog umetnika. Sredio se k'o za vrbicu. Kad progovori, po glasu i mudrim recima uvek znam da je to on. Ziv bio, Emire brate!