Škorpije počele da napadaju u Beogradu! Stanari u Vladetinoj ulici ne smeju da izađu iz stanova

Leglo u podrumu.

Ruzveltova Beograd
Ruzveltova Beograd, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Stanari Vladetine ulice na broju 21A sa strepnjom izlaze iz svojih domova jer iz vlažnog podruma višespratnice može da izmili škorpija, pišu Novosti.

Uz ćoškove unutar zgrade primetne su i tokom dana i tokom noći, a kao uzrok njihove najezde, zasad samo pretpostavljaju, navode veliku vlagu zbog neispravnog slivnika u najnižem delu zgrade.

U poslednjih nekoliko nedelja, neobičan prizor dočekuje i ispraća žitelje ovog stambenog objekta na Paliluli. Škorpije se šetaju po svim spratovima, od prizemlja do potkrovlja. A najgora situacija je u podrumu, gde su se zavukle između zaboravljenih stvari, u otpadu i prašini.

Da li ste nekada videli škorpiju?

Ukupan broj glasova: 307

 • Da: 39% (120)
 • Ne: 61% (187)

Kako je rekao upravnik ove zgrade Vukašin Andrijević, zasad samo pretpostavljaju da je njihovo leglo u podrumu.

“U zadnjem delu dvorišta stoji polusrušeni zid od nekadašnjeg pomoćnog objekta, možda su se i ispod zavukle” kaže Andrijević. “Problem sa neispravnim slivnikom stanari imaju skoro dve godine. Zbog toga se u podrumskim prostorijama stvara vlaga, koja očigledno pogoduje životinjama”

Da bi se škorpije suzbile, stanari planiraju najpre da očiste podrume. Potom, u dogovoru sa nadležnim službama za dezinfekciju i dezinsekciju prostora, pokušaće određenim preparatima da oteraju napasti, pošto se one ne ubijaju.

Prema rečima stručnjaka, škorpije koje se pojavljuju na ovim prostorima nisu opasne po čoveka. One se zavlače ispod stena, jer im preti isušivanje. Obično izlaze tokom noći da se hrane, međutim, ovaj period godine, kada je toplo, pogoduje im da se osunčaju i uskladište energiju. Njihovo mesto za “skrivanje” uglavnom su pukotine, gde prezime, čekajući toplije dane.

Šetale po parkovima

Pojava škorpija nije neobična za prestonicu, iako su retki slučajevi. Početkom oktobra prošle godine, pojavile su se na Kalemegdanu, a nekoliko godina ranije, ovi zglavkari šetali su se i Tašmajdanskim parkom. Srećom, nisu bili zabeleženi incidenti sa ubodima škorpija.

Povezane vesti

 • Korisnik: Janko
  18/09/2020 - 19:52
  Jel napadaju u brisucem letu, de pojasnite! A sutra objavite da su to skorpije zarazene koronom!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi