Škola
Alo
Škola

Alo

Škola, Foto: Alo

Prvi dan škole se nije ni završio, a roditeljima đaka koji pohađaju treći razred OŠ ,,Braća Jerković“ u Železniku učiteljica je javila da je jedan od učenika inficiran koronavirusom, zbog čega je deo odeljenja odmah završio u karantinu.

Pročitajte još:

Kako za „Alo!“ navode uplašeni i gnevni roditelji, inficirano dete roditelji su poslali u školu uprkos tome što je čekalo rezultate testiranja, koji su pristigli istog dana nakon što se nastava završila.

Iako su se mališani iz Železnika, poput svojih vršnjaka, radovali povratku u školske klupe, prema rečima njihovih roditelja, sada svi zajedno prolaze kroz agoniju, jer osim što će do daljeg pohađati nastavu na daljinu, strepe i od zaražavanja.

- Pre podne deca su bila presrećna što su se vratila u školske klupe, a već posle podne počeo je haos. Učiteljica nam je poslala na grupu poruku da su stigli pozitivni rezultati testa za đaka koji je tog dana s našom decom sedeo u istoj učionici, smejao se i prepričavao anegdote sa raspusta. Verujte, pretrnuli smo od straha! Sada samo molimo boga da nam deca nisu zakačila virus, jer među roditeljima ima i hroničnih bolesnika - kaže za naš list majka jednog od đaka.

Mladen Šarčević

E-stock/Katarina Cvijović

Mladen Šarčević, Foto: E-stock/Katarina Cvijović

Kako objašnjava naša sagovornica, roditelji su tražili od majke inficiranog deteta, koja je inače medicinski radnik, obrazloženje zbog čega je dete poslala na nastavu, međutim, umesto odgovora majka je stalno ponavljala da nije imala nameru da bilo kome naudi.

ANKETA: Da li će Srbija u narednom periodu morati da uvodi nove vanredne mere u slučaju pogoršanja situacije oko širenja virusa kovid-19?

 

- Kazala je da je zaposlena u jednoj kovid bolnici i da je njoj i ostalim kolegama naloženo da se testiraju i oni i svi članovi njihovih porodica - kaže za „Alo“ očajna majka jednog od učenika.

Violeta Marković, direktorka ove osmoletke, potvrdila je za „Alo!“ da je u školi registrovan prvi slučaj zaraze od koronavirusa kod učenika i da majka zaraženog učenika nije obavestila ni učiteljicu niti upravu škole da je dete dan ranije bilo na testiranju i da čeka rezultate.

Škola, đaci,

Alo!/Masanori Jošida

Škola, đaci, , Foto: Alo!/Masanori Jošida

- Učenik u toku nastave nije ispoljio nikakve simptome. On narednih 14 dana neće ići u školu, nakon čega će moći da se vrati u školsku klupu uz potvrdu da je zdrav. Čitavu školu smo dezinfikovali i još jednom smo apelovali na sve da, ukoliko posumnjaju na koronavirus, bez odlaganja obaveste školu i ne dovode decu naredne dve nedelje na nastavu - kazala je Markovićeva.

Ovaj nemili slučaj je prvog dana škole iznenadio i ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji za „Alo!“ navodi da će ministarstvo preduzeti korake kako bi nesavesni roditelji bili kažnjeni.

- Protiv roditelja deteta koje je došlo u školu sa koronavirusom biće podneta prijava centru za socijalni rad. Pola grupe odeljenja ostaće kod kuće i pratiće nastavu na daljinu, a za njihovu učiteljicu će se pronaći zamena. Sva deca su bila pod maskama, pa se nadamo da je mogućnost zaraze svedena na minimum - kaže Šarčević. 

Deca škola učenik đaci

ЕПА-ЕФЕ/CHRISTIAN BRUNA

Foto: ЕПА-ЕФЕ/CHRISTIAN BRUNA

Postupanje kada virus uđe u učionicu

Prema usvojenim merama, nastava u školama se ne prekida ukoliko jedan učenik u razredu dobije koronu. U tom slučaju, ostatak razreda bi trebalo da se testira, a dok se čekaju rezultati, nastava bi morala da se pohađa na daljinu.

Takođe, ako se u porodici nekog đaka pojavi koronavirus, on neće dolaziti u školu, bez obzira na to da li je i sam zaražen.

Komentari (2)

Milibrot

03.09.2020 07:54

A roditelji će sto posto da vam prijave da neko od detetovih ukućana ima koronu? I njih ćete prijaviti centru za socijalni rad jer deretov deda, npr. ima virus, a nije vam javljeno? Buahahahahah. Šta ćete sa prijavom? Da otimate ljudima decu, prokletnici? Jedva čekam da se pojavi neki centru prijavljeni roditelj, pa da vas sve komplet razlupa i glave vam otkine. Aj' da vas vidimo. Aj' da vidimo ko će da vam dozvoli da mu pipnete dete koje je sam stvorio i rodio. Ajmo, džukele

ljilja

03.09.2020 08:45

Dete nije imalo nikakvih simtoma. Sta je sa ostalom decom koja takodje nemaju nikakav simtom a nisu testirana. mozda su i ona zarazena. takodje i nastavnici mozda su i oni pozitivni a i ne znaju. da li su trebali nadlezni da narede da sva deca i nastavnici pre polaska u skolu budu testirani.