Jezero
Printscreen
Jezero

Printscreen

Jezero, Foto: Printscreen

Nivo vode na Ribolovačkom jezeru u Čonoplji, nadomak Sombora, u poslednje četiri godine drastično opada. Zbog toga su zabrinuti ribolovci, ali i ljubitelji prirode ovog jezera, jer je nivo vode u pojedinim delovima opao za 40 centimetara. Ribolovci strahuju da će jezero presušiti,a da će sva riba da ugine. Inače, ovo jezero jedno je od najatraktivnijih mesta za pecanje u Srbiji, a pecaroši dolaze iz cele Bačke i okruženja.

Ribolovci upozoravaju da se riba na ovom jezeru sama mresti, što je retkost, ali da će i toga nestati ukoliko se ovako nastavi.

- Velika količina ribe je izumrla, mnoge životinje su izgubile svoja staništa koja su i nestala zajedno sa vodom jer su prinuđena da emigriraju u potrazi za novim stanišem - navode u Udruženju sportskih ribolovaca "Šaran".

U JVP "Vode Vojvodine", koje brine o jezeru, navode da je nivo vode nizak zbog loših meteoroloških uslova koji su obeležili leto i jesen, te da je bilo očekivano da dođe do isparavanja vode iz jezera i do spuštanja nivoa vode. Tvrde da budno prate situaciju na akumulaciji kako ne bi došlo do ugrožavanja ribljeg fonda.

- Iako je vodostaj na akumulaciji niži od prosečnog, veće količine vode se nalaze uz branu, što štiti riblji fond. Za akumulaciju Čonoplje ne postoji mogućnost za snabdevanje vodom i ona zavisi u potpunosti od prirodnih uslova, odnosno, od atmosferskih padavina - kažu nadležni u JVP "Vode Vojvodine".