Oko sokolovo
Alo.rs
Oko sokolovo

Alo.rs

Oko sokolovo, Foto: Alo.rs

Tokom jučerašnjeg dana, sistem "Oko sokolovo" počeo je sa radom, što podrazumeva snimanje svih nepropisno parkiranih vozila na ulicama grada, ali i one koji upale sva četiri u žutim trakama ili na tramvajskim šinama.

To su specijalna terenska vozila i kupljena su na javnoj nabavci prošle godine, po ceni od 29.000 evra za svaki automobil.

Sve do 10. avgusta, vozačima koje oko "uhvati" stizaće samo obaveštenja na kućnu adresu sa molbom da tako u budućnosti ne ostavljaju svoja vozila. Nakon tog datuma kreće naplata kazni koje će stizati na kućnu adresu. 

Juče je saopšteno da je samo do 8 sati ujutru sistem registrovano 152 automobila koja su napravila prekršaj. Sistem je tako podešen da ne kontroliše prostore oko bolnica, Domova zdravlja, škola, vrtića, kovid centara. Taksi vozila koja su na dužnosti, ukoliko je taksista u kolima imaju pravo da stanu, ali ako nije tretiraće se drugačije. 

Sistem automatski registruje i fotografiše vozilo u zavisnosti od toga da li je vozilo regularno parkirano ili nepropisno, bahato, na šinama, žutoj traci, zelenoj površini, kao i da može da registruje da li u automobilu sedi vozač ili ne.

Kazne

Najdrastičnije kazne za fizička lica, od 25.000, su ako je vozilo parkirano na pešačkom prelazu, žutoj traci, tramvajskim šinama i zelenim površinama, dok najblažu kaznu, od 5.000 dinara, platiće oni koji se parkiraju na trotoaru, a ne ometaju kretanje pešaka ili u sporednim ulicama gde vozilo ne ometa saobraćaj, ali je na kolovozu.

U slučaju da je neko drugi upravljao vozilom, vlasnik može da se žali Komunalnoj miliciji. On ima rok od osam dana da dostavi podatke o tome ko je upravljao vozilom. Tada Komunalna milicija dostavlja prekršajni nalog onom licu koje je upravljalo vozilom.

Takođe, vlasnik može platiti pola novčane kazne ako prihvati odgovornost.

Pročitajte još: