Darko Mladić
Printscreen
Branko Lukić

Printscreen

Branko Lukić, Foto: Printscreen

Zdravstveno stanje Ratka Mladića je loše i preti mu veliki rizik od srčanog i moždanog udara, rekao je njegov advokat Branko Lukić.

Lukić je gostujući u Novom jutru rekao da nijedna zemlja ne bi prihvatila da se sudi njihovim vojnicima, kao što se sudilo našima u Hagu.

Snimci njegovog mozga, prema rečima Lukića, danas se bitno razlikuju u odnosu na 2017. godinu, i degenerativne promene i kalcifikacija su sve veći. U ovom trenutku kalcifikovano je više od 50 odsto njegovog mozga. Drugi problem su srce i kardiovaskularni sistem.

Ratko Mladić

AP Photo/Peter Dejong

Ratko Mladić, Foto: AP Photo/Peter Dejong

- Pokušao sam da ubedim predsedavajuću i da kažemo koliko su alarmante vesti vezane za zdravlje generala Mladića. Mi želimo da sekretarijat u Hagu čuje kakvo je stvarno stanje, ukoliko bi se to desilo, verujem da bi se naši zahtevi odmah usvojili – kazao je Lukić.

Sin Ratka Mladića, Darko Mladić, objasnio je da je za sada ustavnovljeno da general ima aritmiju.

- Priznali su da je reč o aritmiji, ali je konstatovano da to nije opasno. Te aritmije zapravo izazivaju moždane udare, ili može da izazove srčani udar. Sve to zapravo predstavlja suštinu našeg odnosa sa Hagom – kaže Mladić.

Darko Mladić

Printscreen

Darko Mladić, Foto: Printscreen

On je takođe podsetio da je porodica Mladić inače i ranije imala jako lošu saradnju sa Haškim tribunalom po pitanju nekih organizacionih stvari koje bi generalu pomogle oko zdravstvenog pitanja.

Pročitajte još:

 

- Mi smo u oči prvostepene presude imali veliku medijsku kampanju da naši lekari odu tamo, onda kada su došli nisu im dali da unesu neke osnovne stvari koje bi im pomogle u dijagnositici, takođe im nisu dozvoljavali da koriste aparate za EKG. Ti problemi i danas postoje. Ono što su nam naši lekari i lekari iz Rusije najavili, to je da će se njegovo stanje vremenom pogoršavati i to mi gledamo svaki dan. Sreća je što je on jak karakter i takva je ličnost. On je dokaz da volja u životu ima presudnu ulogu. Da nije takav, pitanje je da li bi i dalje bio živ – kaže Darko, koji dodaje da prilikom posete se uglavnom dešava da Ratko teši svoje bližnje.

Zoran Đinđić, ubistvo

EPA

 

- On je prihvatio situaciju u kojoj se nalazi i bori se sa tim – kaže Darko. Prema njegovim rečima, ovdašnji lekari kažu da se nekim snimcima koji prikazuju zdravsteno stanje generala, manipuliše.

- Kao da neko onemogućava precizno dijagnostikovanje snimaka u proteklom periodu. Mi vidimo da se snimci znatno razlikuju iz perioda 2015. do danas. Snimci su snimani na različitim kanalima pa ne može lepo da se sve vidi. Nakon toga, naravno da nemate poverenja u takve stručnjake – objašnjava Darko.

Lukić kaže da komunikacije sa nadležnima gotovo da nema.

- Još uvek dajemo priliku novim sudijama da pokažu da su objektivni, međutim kako vreme prolazi postajemo sve skeptičniji. Ne znamo da li ih provociramo, jer se stalno suprotstavljamo. Mi smo prva linija odbrane generala Mladića – kaže Lukić.

Dada Vujasinović

Vikipedija