Beograd, Kalemegdan, lepo vreme, vremenska prognoza
Tanjug/Rade Prelić
Beograd, Kalemegdan, lepo vreme, vremenska prognoza

Tanjug/Rade Prelić

Beograd, Kalemegdan, lepo vreme, vremenska prognoza, Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

 

* I sami Beograđani ne poznaju najbolje svoj grad

* Trg Slavija je jedan od najpoznatijih trgova u Beogradu

* Pojedini nazivi delova grada postoje i u Nišu

 

Zanimljivosti dolaze upravo odatle, jer su mnogi ljudi, pojave i mesta dobila imena po nekim značajnim događajima, drugim ljudima, fizičkim svojstvima i slično.

Upravo zbog toga govorimo o tome kako su beogradske znamenitosti dobile imena, a na nekim od njih možda stanujete ili planirate da stanujete.

 

 

Kalemegdan – srce Beograda

Mnogi koji dođu u Beograd, obavezno obiđu Kalemegdan. Kako park, tako i čitava tvrđava, podrazumevaju puno strpljenje za obilazak. Ipak, retko ko se zapita šta znači Kalemegdan.

“Kale” je zapravo tursko ime za tvrđavu odnosno citadelu. Megdan odnosno mejdan podrazumeva prostrano polje, prazan prostor, ali i mesto gde se vode dvoboji. Kada je Beograd pao u osmanske ruke 1459. godine, mnoga naselja nazvana su turskim imenima.

Pročitajte još:

 

Dorćol, Karaburma, Bulbuder, Savamala – samo su neka od imena koja imaju etimologiju u turskim i arapskim rečima.

Trg Slavija

Beograd, centar beograda, ulice, saobraćaj, prevoz, slavija

Alo!/Masanori Jošida

Beograd, centar beograda, ulice, saobraćaj, prevoz, slavija, Foto: Alo!/Masanori Jošida

 

Trg Slavija je jedan od najpoznatijih trgova u Beogradu, ali i jedan od najvećih saobraćajnih čvorova u gradu. Zanimljivo je da je Slavija više puta menjala ime, a da su joj ovakav oblik, sa kružnim tokom i trgom, dali nacisti.

Posle Drugog svetskog rata, trg se zvao po imenu poznatog socijaliste Dimitrija Tucovića. Tu je ovaj političar i bio sahranjen, sve dok na Slaviji nije nikla muzička fontana.

Bilo kako bilo, ime Slavije izvesno potiče od reči “Slav” koja se odnosi na Slovene.

Terazije

Hotel Moskva

Printscreen/Youtube

Hotel Moskva, Foto: Printscreen/Youtube

 

Iako znamo da se terazije odnose na vagu, odnosno vaganje, ime ovog trga i ulice u Beogradu ne potiče od vaganja.

Naime, na ovom mestu je i nekada bila česma, a Milan Milićević zabeležio da je ulazeći u Beograd nekada mogao da se vidi zidani vodovod. Turci su te kule nazivali terazijama za vodu, a ovaj trg je upravo tako i dobio ime koje će nositi u narednim vekovima.

 

Trošarina, Palilula i Čubura

Česta su u velikim gradovima imena naselja i Trošarina i Palilula. Tako oba ova imena nalazimo recimo i u Beogradu i u Nišu. Zanimljivo je da se Trošarina zaista odnosi na plaćanje trošarine, odnosno troškova ulaza u naseljeno mesto ili grad.

Iako ni u Nišu, a ni u Beogradu danas ulazi u grad nisu na tom mestu, imena su ostala. Palilula je po mišljenjima nekih vezana za paljenje lule, odnosno nedozvoljavanje paljena duvana.

Gledala je smrti u oči a pogledao je sam Bog! Priča ove devojke je da se "smrzneš"!

AUTOR: Alo.rs/T.Đ DATUM I VREME: 17.11.2019. 08:46 - 17.11.2019. 09:13 Nekako je završila ispod smrznutog slapa, lutajući dezorijentisano. Potom je čula pucanje leda i upala naglavačke u ledenu vodu.

 

Duvan je nekada mogao da napravi štetu zbog buradi sa barutom, pa se na određenim mestima zabranjivalo bilo kakvo paljenje vatre. Otuda i naziv koji je postao naziv za čitavo naselje.

Čubura je kao i terazije imala veze sa vodom, pa se tu mislilo na veliko bure u kom se držala voda. Ovo naselje vodi poreklo od ciganske odnosno romske reči.

BONUS VIDEO: Vučić o tome ko ruši srpske oružare