Dom zdravlja medicinska sestra
Alo!/Masanori Jošida
Ne snalaze se u novom sistemu rada

Alo!/Masanori Jošida

Ne snalaze se u novom sistemu rada, Foto: M. Jošida

To se desilo i Beograđaninu P. R. (70), koji je prekjuče krenuo u svoj dom zdravlja sa sve novom elektronskom knjižicom.
- Nisam poneo staru jer mi je logično da je ona prestala da važi čim sam dobio elektronsku. Uđem u zgradu. Neću da kažem koji je dom zdravlja u pitanju da me posle ne bi šikanirali! Dođoh do šaltera i dadoh sestri novu knjižicu. Ona kad je vide, vrati mi je i reče: ”Izvinite, gospodine, nemamo čitač.” Pobesneo sam! Danima sam jurio dokumentaciju kako bih izvadio elektronsku knjižicu, dao za nju 400 dinara i opet sam čekao u redu za lekara. Morao sam da se vratim kući po staru knjižicu, a došao sam po recepte za lekove koje pijem za pritisak, srce i još neke. Bezobrazluk! - u dahu priča uznemireni pacijent.

Nadležni u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) pak kažu za „Alo!” da niko nema pravo da vrati pacijenta iz zdravstvene ustanove, bez obzira na to koju knjižicu ima, i tvrde da su sve zdravstvene ustanove dobile čitače.

- Ne može neka medicinska sestra koja ne zna da rukuje čitačem da kaže pacijentu da ga nema, kao što je to bio slučaj sa vašim sagovornikom. Dosad su naši informatičari obučili zaposlene u domovima zdravlja i drugim ustanovama da rukuju čitačima i na koji način da upotrebe još tri opcije da bi lakše pronašli pacijenta u sistemu i provere validnost njegove zdravstvene kartice. U tom smislu, sve zdravstvene ustanove u Srbiji već poseduju potrebne „alate” za proveru zdravstvenih kartica, s obzirom na to da je ona istovetna kao i kod provere starih knjižica - navode u RFZO i dodaju:

- Svi pacijenti su već u informacionim sistemima. Njihove podatke medicinske sestre na šalterima mogu da ukucaju na aplikaciji na sajtu RFZO, ali to isto da urade i preko veb-servisa namenjenog zdravstvenoj ustanovi. Takođe, ustanovama je dostupan i veb-servis za preuzimanje podataka iz informacionih sistema RFZO. Dakle, osim čitanja podataka sa čitača, zaposleni imaju još te tri mogućnosti da sprovedu pacijenta kroz sistem i nijedan razlog za maltretiranje obolelog - kažu u RFZO. 

Save

Komentari (19)

beogradjanka

08.10.2016 14:06

Ma to je samo fora, te nove knjižice, daj Bože da zazive da ne bude kao u Makedoniji, pa se vratiše na staro... uzimaju nam pare bezveze...

hesler

08.10.2016 14:55

@beogradjanka - ma mi smo balkanci,nije to za nas.

zoka

08.10.2016 16:34

@beogradjanka - Ne rade citaci od kako su postavljeni, ne vracam pacijente, nemam pravo da ih maltretiram ali je mnogo lakse sa starom knjizicom dok ne poprave, nameste ili sta vec citace oni kojima je to posao. Ako znaju !!!r

Donji Levo

08.10.2016 15:27

Dodjite vi njima sa drzavljanstvom,izvodom iz maticne knjige rodjenih i L.K i neka potpisu da nece da vas prime uz participaciju.Odmah tuzba i guljenje koze zaposlenima od zarada.RFZO radi po zakonu krseci ustav

Daki

08.10.2016 16:25

U Aranđelovcu u Domu zdravlja su me vratili sa rečima da mi je knjižica neoverena iako je uredno overena. Morala sam u socijalno po potvrdu da bih ušla kod lekara. Sada uz elektronsku, nosim papir A4 formata koji fokazuje da je overena jet čitač NE POSTOJI!! Pitah doktorku, reče da ni njoj nije jasno jer čitača nema, navodeći da tek treba država da ih kupi. Tom prilikom je ispričala svoju sličnu situaciju iz BGD Doma zdravlja. Tako da šta su oni kupili i koga obučavali, to samo oni znaju. Ćitača

Leontina

09.10.2016 07:53

@Daki - Zasto sve svaljujete na sestre one samo rade kako im je receno. Riba uvek smrdi od glave a onaj ko je najistureniji uvdk nadrlja to su u ovom slucaju sestre i jadni gradjani

Pedja

08.10.2016 17:53

Ekstreman kretenizam. Prvo, nova knjizica sadrzi SAMO ime i prezime, maticni broj i broj osiguranika i NISTA VISE. Sve te informacije su genijalci moglu da stave u licnu kartu a ne da maltretiraju gradjane i otimaju pare. Drugo, nova SAVREMENA zdravstvena ne sadrzi sliku tako da jedino sta je potrebno sestri je JMBG i nista vise. Za to je dovoljan i LK. I sta sada, neki glavonja smislio kako da se otmu pare od gradjana za nesto sta se nece koristiti, garantovano.

Lopovi

08.10.2016 21:36

@Pedja - Zdravstvena knjižica se nikada nije plaćala. Od svake plate nam odbijaju doprinose. Ovo je pljačka.

Neco

08.10.2016 22:27

@Pedja - Smisljeno je to u EU. To sve placamo kroz tzv.proces pridruzivanja. A narod cuti,umesto da trazi referendum.

Mara

08.10.2016 19:51

A sta ste ocekivali? Funkcionisanje citavog sistema je na dnu, tako da je ovo samo jos jedna kap.

sestre su najjace

08.10.2016 20:28

dakle, procitah danas, stare knjizice vaze dok su overene, e pa moja je TRajna. Ja sam penzionerka, i ne pada mi na pamet da placam i cekam u redu, jer ako zaposleni dobijaju besplatno (moj suprug radi kod privatnika i dobio je pre sest meseci za dz), atek ostali..... Pa dokle vise po penzionerima....

ljiljana

08.10.2016 22:26

@sestre su najjace - E gopsodjo, na zalost ste u pravu. Ali sta cete kad vam doktor zatreba, a neka nadrndana sestra kaze ne primamo stare,ne vaze vise?! Hoce drzava da satre stare. Mog oca su vec satrli.

Ana

09.10.2016 01:38

@sestre su najjace - Joj jadni penzioneri. Od vas vise covek ne moze da zivi. Bus plus placate 400 din za celu godinu, a ti isti zaposleni 3400!! I to od plata koje su mizerne i manje od 27000. I sad vam je zapelo bas za ovih 400 din?! Sram vas bilo!!

ana

08.10.2016 20:43

vazno da su stare otkinuli umesto da su ih overili jos za ovu godinu

goran

08.10.2016 21:07

Cirkus nam je i drzava i rukovodstvo. Glavno da se pare uzmu narodu i narod ponizava cekajuci satima na salterima. To se moglo izbeci dobrom organizacijom, da knjizice stignu na kucnu adresu, a pare se skinu sa racuna,kao i razne provizije banke.

zika

09.10.2016 10:33

@goran - U cirkusu se nesto i zna a u drzavi nasoj je izgubljen kompas "vazan je sucifit i rast" a narod neka se i dalje maltretira i trpi sva ova izivljavanja.

nedjo

08.10.2016 23:44

srbija nije u evropi,srbija je van sveta

vuksanovic59

09.10.2016 13:24

KO JE OVDE LUD, A KO ZBUNJEN ??!

marija

09.10.2016 21:23

Ja radim u domu zdravlja u Beogradu i cvrsto tvrdim da je LAZ TO STO RFZO GOVORI,MI NEMAMO CITACE I NIKAD IH NISMO NI IMALI! Ali isto tako ja pacijente ne vracam vec im trazim licnu kartu ili bilo koji dokument koji ima jmbg posto ga nova zdravstvena knjizica ne sadrzi!!!