Vojislav Šešelj
Alo!/Vladimir Marković
Vojislav Šešelj

Alo!/Vladimir Marković

Vojislav Šešelj, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Budući da je nastavio da u javnosti iznosi priču da je vladika mileševski Atanasije Rakita prekršio monaški zavet, te da ima ženu i dvoje dece, lider SRS-a najverovatnije će uskoro biti saslušan u svojstvu svedoka pred crkvenim sudom i Sinodom SPC, saznaje „Alo!“. Ukoliko se utvrdi da priča koja je uznemirila javnost nije tačna, on će biti isključen iz crkvene zajednice, kaže naš izvor.

- Šešelj će biti nezaobilazan deo zvanične crkvene istrage pod okriljem Svetog arhijerejskog sinoda SPC zbog tvrdnji koje je izneo. Najverovatnije će dati zvaničnu izjavu pred crkvenim sudom i priložiti dokaze, ukoliko ih ima. Ako se ispostavi da nije tačno ono što je izgovorio mnogo puta, onda bi mogao da trpi konsekvence, konkretno, bio bi isključen iz crkvene zajednice - kaže naš izvor iz Patrijaršije.

Lider SRS-a za „Alo!“ kaže da će se rado odazvati pozivu Sinoda i da će izneti istinu.

- Siguran sam u istinitost svojih reči i spreman sam da ih na svakom mestu ponovim, pa i tamo - kazao je Šešelj.

Atanasije i Filaret

TV Hram

Atanasije i Filaret, Foto: TV Hram

Komentarišući mogućnost da bude sankcionisan isključenjem iz crkvene zajednice ako se utvrdi da priča nije tačna, kaže da mu nije do kraja jasno šta to znači i kroz smeh kaže da ga to podseća na isključenje iz Komunističke partije.

Ljubomir Ranković iz Šabačke eparhije, protođakon i urednik „Glasa Crkve“, za „Alo!“ kaže da bi Šešelj hitno morao da bude saslušan.

- Informacija koja je izneta, da jedan episkop ima ženu i dvoje dece, a da i dalje učestvuje u radu Svetog arhijerejskog sabora i da pojedini episkopi to verovatno znaju, a ćute, stravična je i ozbiljno ugrožava samu suštinu i temelje SPC. Optužbe je izneo šef jedne parlamentarne stanke, bivši profesor Beogradskog univerziteta, čovek za koga svi u Srbiji znaju da je poprilično dobro informisan i da ima dobre veze, rekao je kako se zove žena, gde živi  ... - kaže on.

Ljubomir Rankovic

Alo Tv Hram

Ljubomir Rankovic , Foto: Alo Tv Hram

 Ranković dodaje da je interesu pre svega vladike Atanasija da se sve što pre razreši.

- Da sam na njegovom mestu, ne bih mogao da nosim toliki teret, koji će njega obeležiti za ceo život, i on bi prvi trebalo da traži da on i ta deca urade DNK test i da se medicinski ustanovi da li je sve to tačno ili ne. Ovo nije ništa novo, pre nekoliko godina, poglavar Češke autokefalne crkve optužen je na isti način da ima ženu i decu, procesuiran je i kada je ustanovljeno da je to tačno, vraćen je u red svetovnjaka. Vernici Eparhije mileševske moraju da saznaju istinu, da li imaju episkopa ili jednu tužnu repliku i falsifikat od episkopa. Ako se to ne ispita i ako se zataška, on je kriv. Ukoliko Sabor bude ostao gluv i nem, znaće se šta je Sveti arhijerejski sabor, solidarisali bi se sa grehom koji poništava temelje Crkve - zaključuje Ranković.

Šta je pričao Šešelj

Šešelj je svoja saznanja o episkopu Atanasiju izneo komentarišući Atanasijev sukob sa umirovljenim vladikom Filaretom, njegovim prethodnikom na tronu Eparhije mileševske.

- Vladika Atanasije je došao u manastir Dubnica u veoma alkoholisanom stanju. Tako pijan, gotovo sa vrata napao je vladiku Filareta da je ukrao eparhijske pare i da zbog toga mora da ide iz eparhije. Inače, Atanasije Rakita ima ženu i dvoje dece, što je protivno svim crkvenim propisima – rekao je Šešelj.

Šešelj je naveo i ime žene, koja navodno živi u Beogradu. On tvrdi i da je ona bila na platnom spisku Eparhije bihaćko-petrovačke kad je Atanasije bio na njenom čelu, kao i da joj je zaposlio brata kao računopolagača u eparhijama kojima upravlja.

Komentari (29)

Mila

17.07.2018 22:25

Ovog coveka treba izbaciti iz Srbije sto pre, velika je stetocina.

Sima

17.07.2018 23:17

@Mila - Ha ha ha, i Filareta sa njim

ortodoksni

17.07.2018 23:31

@Mila - A mozda i nije, on puno zna.

miroslav moric

17.07.2018 23:41

@Mila - vrati se doktore u orahov do odakle ti je otac krenuo za sarajevo.jest da do pripada federaciji ali na pedo hoda si nama u srpskoj a tu je i manastir u zavali i bog te veselio.dosta je vise beograda vojvodine godine priscu kuca pradjedova zove nazad.

monah

17.07.2018 23:42

@Mila - Da treba ga izbaciti iz Crkve i iz Srbije, zbog toga sto ne diluje drogu kao svestenici SPC, ne ozderava se, ne krade od vernika, ne tuce se sa svestenicima i jer je posten kao vernik.

Brana

18.07.2018 00:06

@Mila - Koga?

vev

18.07.2018 03:07

@Mila - A Pahomije i dalje vladika! Seselja ekumenisti da izbace iz crkve? On nije ni svestenik, ni vladika, monah, vec obican vernik, tako da mogu samo da pricaju o tome. Mnoge nisu isterali, sami su prestali da dolaze i odlaze u druge crkve, jer ako nisu obavesteni, oni su u raskolu. Imamo 3 crkve!!! I ko mene i bilo koga , krstenog u toj crkvi moze izbacivati? Samo Gospod nas Isus Hristos!

Voša

17.07.2018 22:26

Pahomije Kačavenda ...pa ne bi me ni začudilo da je istina što luda iznosi 99%sam siguran da ima dokaze,...šta će biti ako se dokaže da je u pravu??...šta onda?

Caca

17.07.2018 22:56

Mila, ako je ovo istina, a mislim da moze da se proveri, da li svakog ko govori istinu treba izbaciti iz Srbije...? Ili svi u Srbiji treba da cute da ne bi uznemiravali javnost, a pojedinci da rade sta hoce...? Muka mi je od ovakvih komemtara.

Mila

18.07.2018 09:26

@Caca - Zasto da vam bude muka, polako. Ovaj covek 30god samo lazi iznosi. Svuda gde je branio srpski narod tu vise nema srba. Njegova politika se svodi na sejanje mrznje bilo kog tipa i unositi nemir. Uvek sam za postovanje zakona.

црна тројка

17.07.2018 23:42

Значи за Шешеља неће бити ни попа ни опела. Опеваће га његови радикали.

Crna Ruza

18.07.2018 09:33

@црна тројка - I SEKTE NEMAJU NI POPA NI OPELA PA SE SAHRANE.

Mima

17.07.2018 23:45

Sto bi Popovi bili iznad zakona? Ko njima sudi kada pogrese? Njihove bi molitve trebalo da lece i ozdravljaju,ali ovako odvracaju ljude od crkve i Boga.

Zoran

18.07.2018 01:11

Seselj nije vernik on je obična komunjara koji se predstavlja kao srpski patriota a prodao bih veru za večeru.

Зоран са КиМ

18.07.2018 12:29

@Zoran - Је л' ти то рече, инењаче: "... продао биХ веру за вечеру." DISIR

Gogi

18.07.2018 12:34

@Zoran - E moj Zoki,slabo ti barataš pravopisom...pusti Šešelja nego ti obnovi malo gramatiku.Ja bih,ti bi,on bi,mi bismo,vi biste,oni biše...danas sam raspolozen za edukaciju

dnk

18.07.2018 01:39

i u vrhu da se uradi Dnk uvesti zakonom nakon rodjenja umesto skaradnog tranziranja organa

Zlatarac

18.07.2018 08:08

Šešelj je dobro informisan i priča javno ono što u crkvi godinama šapuću. Mileševska eparhija treba da Filareta slavi koliko je crkava i manastira obnovio. Vreme će pokazati ko je bio u pravu.

Сараџогла

18.07.2018 08:09

Покупиш књиге за основце и све препишеш шта пише о фашизму.Све грозоте које је тај систем учинио народима света а нарочито немачком народу.И све то упакујеш у фасциклу и предаш факултету ради стицања ,,докторске титуле,,?Позову те и ти седнеш па ,,оплетеш,, шта су све фашисти чинили ... Стрељали,бомбардовали ... А комисија одушевљена знањем!И тако Шешељ постане ,,доктор,,?Још се развикаше како је ту титулу стекао тако млад,бато! А ја као машинац све то сазнам!Кантастрофа!То ти кажем.

mico

18.07.2018 08:52

kada ga izbace iz pravoslavlja vratice se korenima KATOLICIMA ili unijatima....

Pera Detlic

18.07.2018 09:26

Ako je Seselj srbin i cetnik ja sam Nikola Tesla a SPC-a je kriva sto je dozvolila da se u njihovom stadu zapate crne ovce. Danas srpsku drzavu vode te crne ovce.

Padron

18.07.2018 09:29

Šta vam je ljudi!? Pa bolje da Atanasije ima ženu i djecu nego dečka.

dace

18.07.2018 09:54

A kada cete vladiku Pahomija na crkveni sud? Sramota da Vas je u Crkvi!!!

Oliver

18.07.2018 10:01

Da, da sada ste se setili kada je Seselj izneo u javnost. Znaci sa Vama treba opstiti sve preko medija, u redu bice od sada tako, opsticemo preko medija. Jel Patrijarh, Sinod i Sabor SPC dobija pismene zalbe za pojedine episkope, ali nazalost sve se cuti i stavlja pod tepih. Jasno nam je, od sada sve u medije sa dokazima koje smo slali Vama i sa dokazima da ste iste zalbe uredno primali. Uskoro!

teolog

18.07.2018 10:12

Da li vrh SPC svestan da idemo totalni propast, ma sta radite to bre, kome je u interes na nasa Crkva propada. Verujte mi da ja kao dipl. teolog planiram da se odstranim iz moje Crkve. Jasno je stiti p****uk, sverc droge, lopovluk. Idem ic SPC zbog VAS!!!!

saras

18.07.2018 10:41

Slažem se sa protođakonom Ljubišom Ranković. U interesu je vladike da sve to uradi, kako bi se saznala istina. U protivnom ima sumnje i crkva ne sme da krije i zataškava.

Qiqlolp

18.07.2018 12:10

Svakog jezuiti izbaciti iz pravoslavne crkve.

STANIŠA

19.07.2018 07:14

Pa što, ako je vladika nije kastriran. Bolje da ima ženu i decu, a ne partnere kao Kačavenda i Pahomoje.

STANIŠA

19.07.2018 09:45

Ma kako da ga izbace iz crkve kad on nije clan crkve. On je ateista iako je dobio odlikovanja od Amfilokija i Filareta